Tepić upozorila poslanike Evropskog parlamenta: Nikad niža podrška ulasku Srbije u EU

 23. novembar 2022. 00:00

Četrnaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održava se danas i sutra Strazburu. Sednicom će kopredsedavati Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Marinika Tepić rekla je da je od 2000. godine svaka vlada bila posvećena EU integracijama.

„Evropski put Srbije nikada nije dovođen u pitanje. Na tom putu mi smo imali dodatne kriterijume, što takođe treba uzeti u obzir“, rekla je ona.

Marinika Tepić rekla je da su predstavnici opozicije, u sastavu delegacije Srbije, brojniji nego ranije.

„Mi smo prvi put, koliko sam informisana, u ovako brojnom sazivu ispred srpskog parlamenta. Prvi put na ovakav način neko iz opozicije ima priliku da bude u ovoj ulozi. Moram da istaknem da su predstavnici opozicionih stranaka u ovoj delegaciji predstavnici onih stranaka koji su napustili interparlamentarni dijalog koji se odvijao pod pokroviteljstvom EU. Uprkos tome, izašli smo na izbore“, rekla je ona.

Ona je podsetila da je opozicija i bojktovala izbore ranije kako bi predstavnicima EU skrenula pažnju na izborne uslove u Srbiji.

„Želim da najozbiljnije moguće shvatite nikada nižu podršku u populaciji Srbije za pridruživanje EU u poslednje 22 godine. Mi nikada nismo imali tako nizak nivo podrške. Sigurna sam da je jedan deo nezadovoljstva građana Srbije zato što predugo čekaju i u konstantnom odlaganju i pomeranju uslova“, rekla je Tepić.

Tepić je zamolila predstavnike EU za razumevanje kad zahteva usklađivanje spoljne politike od Srbije.

 

 

Preuzeto sa portala: nova.rs