Šerbula (SSP): Neophodan organizovan sistem podrške osobama sa invaliditetom

 03. decembar 2022. 00:00

Danas je dan onih kojima je potrebna naša podrška, danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.Tražili smo od ove gradske vlasti da u svim osnovnim i srednjim školama ugrade elektromotorne rampe i postave toalete za osobe sa invaliditetom. U saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom tražili smo uvođenje taksi vozila za osobe sa invaliditetom. Gradske vlasti naše predloge odbijaju ili ćute.
Za devet godina oni nisu bili u stanju da:
– postave zvučne semafore na sve prometne raskrsnice;
– taktilne staze za slabovide učine prohodnim umesto što se na njima nalaze šahte, kante za smeće ili bašte kafića;
– omoguće osobama sa invaliditetom da koriste podzemne prolaze
– nisu obezbedili sistem u kome svako dete kome je potrebna naša podrška ima svoh ličnog pratioca i personalnog asistenta

Stranka slobode i pravde se zalaže da se osobama sa invaliditetom omogući da žive sa nama, a ne da budu zaboravljena kategorija čije probleme se vlast pravi da ne vidi. Kakvo smo društvo vidi se po tome koliko smo spremni da pomognemo drugima. Zato nam je umesto izolovanih primera ljudskosti potreban organizovan sistem podrške zasnovan na realnim potrebama osoba sa invaliditetom. Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom SSP garantuje da će se izboriti za takav pristum našim sugrađanima.

Tijana Šerbula, potpredsednica GrO Beograd Stranke slobode i pravde