Gođevac: Dok se tužioci smenjuju neće imati ko da procesuira sumnjive poslove

 25. februar 2023. 09:00

Zašto su smenjene tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović? Jedna od firmi koja se pominje u malverzacijama sa EPS-om zbog kog postupka su tužiteljke "pomerene" je i Bauwesen. Ovo je sigurno jedan od razloga. 24 projekta firme Bauwesen u Beogradu i ostatku Srbije za samo dve godine.

Spisak deluje impresivno. A impresivno su i zaradili sigurno. Sami ili sa firmama iz istog miljea su dobili projekte u vrednosti od 4,6 milijardi dinara za samo dve godine na raznim javnim nabavkama.
Međutim uz ove projekte, ova firma je radila neke od najskandaloznijih SNS projekata u Beogradu: glavnu autobusku stanicu koja je još uvek ledina, a počela je da se gradi u martu 2018. godine; rekonstrukciju Bulevara patrijarha Pavla, fazu koja se radi od 2019. godine koja kasni; rekonstrukciju jedne ulice sa četiri imena takozvani projekat "četiri bulevara" koji nije završen ni posle 900 dana rada.

 

Možda najbizarniji beogradski projekat firme Bauwesen je pasarela kod Kalemegdana koja povezuje Beogradsku tvrđavu i Savski kej koja je plaćena oko 2 miliona evra, a ceo problem povezanosti je mogao da se reši jednim semaforom i zebrom i troškom od nekoliko hiljada evra. Inače i ovaj projekat je kasnio i trajao je 2,5 godine.

Dok je ovakvih firmi koje dobijaju poslove od beogradske uprave i vlasti, sve što se radi biće traljavo, kasniće i moraće da se menja. Poslovi i projekti će postojati da neka firma zaradi, a ne zbog prioriteta u rešavanju problema Beograđana.

Dok se tužioci smenjuju zbog istrage protiv takvih firmi, neće biti suštinske pravde i slobode, a umesto procesa protiv lica koja ruiniraju našu zemlju ostaće i Beograd i Srbija u vrtlogu sumnjivih poslova koje niko neće imati da procesuira i proveri.

Ana Gođevac, potpredsednica beogradskog odbora SSP