Gođevac: Ko je dozvolio da se investitori protivzakonito okoriste i ošteti budžet grada za više od milijardu evra

 11. januar 2023. 00:00

Zahtevamo od javnog tužioca da momentalno pokrene krivične postupke po službenoj dužnosti i naloži pokretanje istrage protiv Siniše Malog, Gorana Vesića, Zorana Radojičića, Aleksandra Šapića, Nemanje Stajića, Sonje Božović i drugih lica, za koje postoji sumnja da su svojim radnjama ili odsustvom potrebnih radnji oštetili budžet za više od milijardu evra, a investitorima da se protivzakonito okoriste. Tu je i ključno pitanje - da li su, i ako jesu koliku korist su od ovog stekla lica u državnim organima. Stranka slobode i pravde godinama je ukazivala na nezakonitosti u radu Nemanje Stajića, nakon čega je on smenjen i vodi se istraga protiv njega. 

 

U bazi koju je juče objavio BIRN, nalazi se nekoliko stotina zgrada u Beogradu koje su nelegalno ozakonjene. Jasno je da se to nije desilo slučajno, već da iza toga stoji organizovana kriminalna grupa u nizu različitih gradskih, a u nekom slučaju i republičkih organa. Tim radnjama je oštećen budžet, a Beograd urbanistički masakriran. Ne samo da su građani trpeli dok su se zgrade gradile, već ni infrastruktura ne može da izdrži takvu prekomernu gradnju i ostala je trajna šteta. Posledice urbanističkog haosa koji je ova vlast dozvolila nelegalno, tek će se videti u godinama i decenijama koje dolaze. 

Da stvar bude gora, Goran Vesić sada predlaže "masovnu legalizaciju" ne samo za građane koji zakonito na legalizaciju čekaju godinama, nego i svim investitorima, kojima do sada nisu dali legalizaciju protiv zakona, a koji će opet imati enormnu dobit. Osim toga, Goran Vesić želi da dozvoli poklanjanje državne zemlje investitorima, kao da je ovo zemlja investitora, a ne građana ove zemlje.

Stranka slobode i pravde će da pokrene ovo pitanje u gradskoj Skupštini i da zahteva informacije nadležnih iz Sekretarijata za poslove ozakonjenja i za poslove inspekcije o svakom pojedinačnom objektu u bazi koju je objavio BIRN.

Ana Gođevac, potpredsednica Gradskog odbora SSP Beograd