Čustović: Da se hitno uvede registar nasilnika, a femicid izdvoji kao poseban oblik krivičnog dela

 17. jul 2023. 16:03

U Srbiji, od početka 2023.godine počinjena su 23 femicida. Poslednja žrtva je ubijena juče u Zemunu. Kako mediji prenose, ubica je njen suprug koji je nakon femicida izvršio samoubistvo. Vesti o nasilju i ubistvima žena su, nažalost, naša svakodnevnica od koje ovaj režim okreće glavu. U promociji svakog vida nasilja, pa i nasilju nad ženama, najviše prednjače režimski tabloidi i televizije Pink i Hepi. Svakodnevno smo svedoci nasilnog ponašanja, mizoginije, seksizama, diskriminacije koja je vidljiva na svakom koraku, u svim sferama društva, čak i u Narodnoj skupštini, kao i u drugim državnim institucijama. Ne treba da nas čudi da u takvoj atmosferi, prepunoj agresije raste i broj slučajeva femicida.


Ženska mreža Stranke slobode i pravde smatra da bi ispunjenje zahteva protesta "Srbija protiv nasilja" - a to su; smena ministra unutrašnjih poslova i šefa Bezbednosno-informativne agencije, kao i smenu članova Regulatornog tela za elektronske medije i rukovodstva Javnog servisa RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje, kao i gašenje tabloida koji propagiraju nasilje - u mnogome doprinelo tome da prestane svaki vid nasilja nad ženama.

Pored ispunjanja zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", Ženska mreža Stranke slobode i pravde smatra da bi ispunjenje sledećih mera u potpunosti rešilo problem femicida:

- Da se posebno izdvoji oblik krivičnog dela ubistvo žena iz mržnje- femicid i to u okviru dela kojim se reguliše teško ubistvo propisano članom 114. stav 1.

- Hitno uvođenje jedinstvenog registra nasilnika,

- Pooštravanje zakonskih kazni za nasilnike i veću osetljivost pravosudnog sistema na probleme žena koje su žrtve nasilja,

- Obaveznu edukaciju o nasilju u školama,

- Primenu efikasnih modela zaštita žrtve po ugledu na Austriju i Nemačku gde su organizovana skloništa za žene u svakom gradu, koja su dostupna 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji pružaju trenutnu podršku ženama i njihovoj deci. Usluge ženskih skloništa su besplatne za žene bez prihoda. Skloništa se finansiraju iz budžeta opština.

- Egzistencijalno osnaživanje kroz programe podrške ženskom preduzetništvu, zapošljavanju ...

- Besplatnu institucionalnu organizaciju psihičke podrške žrtvama nasilja kako bi izbegli njihovu socijalnu marginalizaciju.

Ženska mreža Stranke slobode i pravde izjavljuje duboko saučešće porodici i saoseća njihovom bolu.

Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde