Đilas: Bocan-Harčenko da prestane da vređa građane i daje im ulogu marioneta

 13. jun 2023. 09:01

Ambasador Ruske Federacije Bocan Harčenko već ko zna koji put izgovara neistine o velikim dostojanstvenim protestima građana Srbije protiv nasilja. Nije se zaustavio na besmislenim tvrdnjama kako se protestima u Beogradu i eskalacijom napada na Srbe na severu Kosova rukovodi i koordiniše iz zapadnih centara.  Nastavio je novom izjavom u kojoj mirne proteste ljudi u Srbiji poredi sa obojenim revolucijama i Majdanom, tvrdeći da je tragedija cinično iskorišćena za udar na vlast koja vodi suverenu politiku. 
Ambasador Harčenko mora hitno da se vrati u okvire svoje diplomatske misije i Bečke konvencije i prestane da vređa građane Srbije stavljajući ih u ulogu stranih agenata i marioneta. Svojim izjavama pokazuje da i pored godina provedenih u Srbiji ne razume našu zemlju i naš narod. Sanjajući Majdane i strane intervencije, on brani Vučića od svog naroda koji ne želi ni krv ni nerede, već upravo izlazak iz haosa i nesigurnosti u koje nas je ovaj režim gurnuo. 
Ambasador Harčenko mora da shvati da smo mi evropska država i evropski narod koji je svoj put davno odredio rušeći stege i prepreke koje su postavljali neki drugi koji su sanjali o Kremlju u Beogradu. Sloboda, demokratija, pravo da kritikuju vlast i mirno demonstriraju su evropske vrednosti za koje su se građani Srbije izborili pre više od 20 godina. Niko nema pravo da vređa građane Srbije i da nam ta naša prava osporava, a najmanje ambasador Rusije Bocan Harčenko.
Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde