Ženska mreža SSP: Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

 27. januar 2023. 00:00

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” tokom 2020. godine registrovano je 1087 novoobolelih žena, a 453 žene su umrle od ove maligne bolesti. Svake godine više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka. To je zastrašujući rezultat s obzirom da se redovnom kontrolom kod ginekologa i skrining metodom mogu otkriti rane promene na grliću materice i zaustaviti bolest u njenom začetku. Svakoga dana u Srbiji, najmanje jedna žena izgubi život, a četiri obole od raka grlića materice. Ove brojke Srbiju svrstavaju po obolevanju na peto mesto u Evropi.

U toku je obeležavanje Evropske nedelje raka grlića materice čiji je cilj podizanje svesti žena o raku grlića materice sa željom da se vodi računa o reproduktivnom zdravlju, kao i da se koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije. Nosilac kampanje je Evropska asocijacija za rak grlića materice, a ovogodišnji slogan kampanje je “Rak grlića materice, rak koji možemo sprečiti”.

 

Poražavajuća je činjenica da u velikom broju zdravstvenih ustanova skrining i mamograf nisu u funkciji što zbog neispravnosti aparata, što zbog nedostatka edukovanog kadra koji rukuju aparatima. Tužna je činjenica da bi ovaj broj preminulih žena bio znatno manji da su u njihovim zdravstvenim ustanovama korišćena skrining metoda i da su otkrivene rane promene na grliću materice.

Stranka slobode i pravde se zalaže da se:

- Prevencija karcinoma grlića materice učini dostupnom za sve žene, posebno ženama iz osetljivih grupa, redovnim godišnjim pregledima na nivou primarne zdravstvene zaštite kod žena i devojaka starijih od 20 godina.

- Predano i posvećeno radi na edukaciji stanovništvo oba pola, obaveštavanju o značaju preventivnih godišnjih pregleda, kao i na ukazivanju na značaj vakcinacije mlađih starosnih grupa oba pola protiv humanog papilloma virusa, koji je jedan od najznačajnijih uzročnika raka grlića materice.

- Smanji čekanje na hemio i zračnu terapiju na najmanju moguću meru, ulaganjem u savremenu opremu, lekove i prostor.

Ferida Čustović, predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde