Dušan Nikezić: Kamate na stambene kredite su smanjene, ali SNS vlasti i dalje ne pada na pamet da bankama naplati porez na ekstra profit, kao što je učinilo više evropskih zemalja. 

 12. septembar 2023. 16:24

 Narodna banka Srbije, odnosno guvernerka Jorgovanka Tabaković, je napokon ograničila kamate za stambene kredite, nakon što su, zahvaljujući upravo enormnim kamatama banke u 2022. već ostvarile rekordan profit od 100 milijardi dinara.
 Iako Stranka slobode i pravde već godinama zahteva ograničenje rasta varijabilnih kamatnih stopa, a vlast već više od godinu dana zna za ovaj ekstra profit banaka, stalno smo napadani sa tvrdnjom da to nije moguće. Baš kao što nije bilo moguće smanjenje trgovačkih marži i pojeftinjenje proizvoda. Sada se, pred izbore, ipak pokazalo mogućim. Kamate na stambene kredite su napokon smanjene, ali SNS vlasti i dalje ne pada na pamet da bankama naplati porez na ekstra profit, kao što je učinilo više evropskih zemalja. 
 Gospođa Tabaković, kao partijski guverner mnogo toga ne zna, ali sigurno zna da se banke ne zadužuju po stopi EURIBOR-a, već dobijaju i depozite na koje plaćaju daleko manje kamate, u proseku oko 2%. Zato je pravolinijsko povećanje kamata odnosno rata na kredite bilo apsolutno neopravdano. S obzirom na troškove pribavljanja novca, jasno je da je mera trebalo da obuhvati i keš kredite na kojima banke najviše zarađuju, ali se to nije desilo.
Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde 

POGLEDAJ JOŠ: