Grujić: Kažnjena profesorka koja je učenicima bila svetlo nakon tragedije

 25. jul 2023. 13:51

Zaustavljanje političkog progona profesorke koja je lečila rane svojim učenicima nakon dvostruke tragedije sa nastradalim učenicima i mladima, renomirane profesorke sociologije Senke Jankov iz Zrenjaninske gimnazije, pitanje je borbe za ugroženu slobodu mišljenja u našoj zemlji i politički osporenog dostojanstva i ugleda prosvetnih radnika od integriteta.

Zbog toga je neophodno hitno sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Zrenjaninske gimnazije povodom disciplinskog postupka i rešenja u slučaju Senke Jankov, što je u odgovoru na moje poslaničko pitanje Ministarstvo prosvete istaklo da je naložilo Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.
Nakon Senkinog poziva učenicima da prisustvuju mirnom građanskom protestu "Srbija protiv nasilja" i njenog govora na protesnom skupu u Zrenjaninu, profesorka koja je uzor mladima u Zrenjaninu, nagrađivani profesor, postaje meta bestidnog režimskog napada. Protiv nje je poveden disciplinski postupak, udaljena je sa nastave i rešenjem Zrenjaninske gimnazije je kažnjena umanjenjem plate.
Krajnje sporno pozivanje školskog rukovodstva na stranačko delovanje kada je u pitanju poziv na građanski protesni skup i delovanje u školi koje se odvijalo u Google komunikaciji ne sme ostati bez provere zakonitosti disciplinskog postupanja. I ne samo to, potrebno je utvrditi odgovornost lica koja se u rukovođenju školskim ustanovama ovako grubo poigravaju ljudskim životima.
Narodna poslanica
dr Danijela Grujić