INTERVJU Borko Stefanović: Vučić je bacio “mesnu udicu”, najjeftinije proizvode nam promovišu milijarderi i milioneri

 17. septembar 2023. 07:47

Nije nikakva tajna da postoji mnogo stvari koji nas povezuju, ali ima i razlika, inače bismo svi bili u jednoj stranci. Mislim da je najvažnije naći pristup koji će doneti najbolji rezultat, kaže u intervjuu za novine “Nova” potpredsednik Skupštine i Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, odgovarajući na pitanje da li je moguća koalicija sa Zeleno-levim frontom, Narodnim pokretom Srbije Miroslava Aleksića i Ekološkim ustankom Aleksandra Jovanovića Ćute.

Govori i o zahtevu za vanredne parlamentarne i beogradske izbore koji je predat Aleksandru Vučiću, otkriva da li je tu došlo do greške opozicije, ali i zašto misli da vlast ne zna šta radi…

Nakon razgovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, stiče se utisak da definitivno neće biti ništa od formiranja Zajednice srpskih opština?

Mislim da je važno, pre svega, primarno sprovesti stvari koje su prve i dogovorene. Dakle, mislim da je sada svima i u međunarodnoj zajednici jasno da je nužno sprovesti prvo ono što je dogovoreno 2013. godine. Jasno je da Kurti ne želi dogovor, da je potpuno destruktivan i da sanja o tome da KiM bude etnički čista, albanska teritorija, da se otarasi Srba. S druge strane, mislim da je postalo neprijatno vidljivo kolika je suštinska nemoć međunarodnih posrednika. Ovo je još jedan u nizu sastanaka, gde nema nikakvog napretka. U međuvremenu, Srbi se osećaju sve ugroženijim, kosovski problem se ne rešava, otvorena pitanja se ne zatvaraju i ceo region je u stanju latentnog sukoba, sa zaustavljenim evropskim integracijama, gde i Vučićevoj i Kurtijevoj vlasti u suštini odgovara takva situacija sa neprekidnim tenzijama bez rešenja.

Koliko je u celoj toj situaciji realno da pod pritiskom međunarodne zajednice ponovo budu održani izbori na severu KiM?

Mislim da izbori moraju da se dogode jer je potpuno nenormalno da Priština upravlja opštinama na severu KiM bez legitimiteta i uz izlaznost od jedva tri posto. Naravno, neophodno je i da Priština povuče specijalce i prestane sa arbitrarnim i neutemeljenim hapšenjima Srba. Isto tako je neophodno da se i Srbima na KiM omogući da slobodno glasaju, bez ucena Srpske liste. Primer Bojane Miletić, koja je sa mesta knjigovođe u javno-komunalnom preduzeću Standard u Kosovskoj Mitrovici prebačena na mesto čistača ulica, jer nije želela da radi za SNS. To joj je treća degradacija na poslu jer neće da sluša naređenja Srpske liste.To pokazuje u kakvoj atmosferi Srbi žive na KiM i zato je logično da su njih više od hiljadu prebacili decu od prvog septembra iz škola na severu KiM u škole u centralnoj Srbiji.

Prethodnih dana glava tema u javnosti su bila sniženja određenih proizvoda koje je najavio predsednik Vučić, ali i njegov doručak sa ministrima Sinišom Malim i Tomislavom Momirovićem. Dobar “marketinški” potez za početak kampanje ili ne?

To je jedna “mesna udica”, na koju se celokupna javnost naša upecala. I sad treba da se bavimo time, u situaciji kada smo rekorderi u Evropi po divljanju cena, inflaciji, kada smo zemlja koja se guši u korupciji, gde nijedno krivično delo iz oblasti korupcije nije presuđeno na našim sudovima, gde imamo vlast koja ne može da postoji ako nije kao sad ogrezla u korupciji, kriminalu i nasilju. U toj situaciji ovakve stvari mislim da predstavljaju samo maglu i ne treba time da se bavimo. Zašto bi bilo ko od nas reagovao na čoveka koji u 90 odsto slučajeva nije u stanju da kaže istinu na bilo kom mestu. Mnogo je važnije da se suočimo s problemima koje ovaj režim pravi svakodnevno i urušava ovu zemlju. Licemerno je da se nakon što smo mi iz SSP godinu i po dana tražili objavljivanje strukture cena za 100 najvažnijih prehrambenih proizvoda i ograničenje marži za njih, kao i uvođenje ekstra poreza za trgovinske lance koji su najviše profitirali u ovoj krizi, vlast tek sad pod pritiskom izbora setila da nešto kozmetički uradi.

A mislite li da se deo građana “peca” na tu “mesnu udicu”?

Ko god u našoj zemlji odlazi u prodavnicu, može da vidi da su u poslednjih godinu dana cene prehrambenih proizvoda porasle za 30 odsto, da su nam gorivo i struja poskupeli i da građani više ne mogu da plate račune. Onda se pribegava ovim jeftinim marketinškim trikovima, gde se ograničavaju kamate na stambene kredite, a ne kamate na keš krediite koji su najbrojniji u Srbiji. Mi imamo vlast koja čuva i drži filozofiju siromaštva, dok istovremeno ovaj režim ima prepune džepove narodnih para i održava visok životni stil. To sada deluje groteskno. Vi imate za promotere najjeftinijih proizvoda ljude koji su milioneri ili milijarderi. To je uvredljivo za svakog građanina Srbije i mislim da režim time pokazuje da suštinski ne zna šta radi. U pokušaju da sačuva golu vlast, sutra će možda izvoditi televizijske cirkuske predstave s njima kao glavnim akterima.

Opozicija je blokirala rad parlamenta, tražili ste vanredne beogradske i parlamentarne izbore, a taj zahtev predat je i Predsedništvu. Ono što vlast sad potencira jeste da opozicija u tom zahtevu nije navela da traži održavanje, već samo raspisivanje izbora u decembru. Je li to bila vaša greška i kako vam se desila?

Fascinantan je taj spin i pokušaj bežanja od odgovornosti sopstvenih reči. Vučić je sam rekao u maju i junu – onog momenta kad tražite, tad raspisujem izbore. Kraj citata. Ne vidim šta mu nije jasno, ali smo spremni svaki dan da mu dodatno objasnimo sve ovo i ponavljaćemo i podsećaćemo ga na njegove reči. On beži od izbora, on je svestan da režimu podrška pada i zbog toga pokušava na svaki način da to odloži i da smisli još neke šarene laže za građane, kojom će nastaviti ovu politiku laži, pljačke i nasilja.

Ipak, da li je bila greška opozicije što u zahtevu nije navela i održavanje izbora, a ne samo njihovo raspisivanje u decembru?

Prerano je o tome govoriti, ali mislim da je sve zrelija misao i svest o tome da moramo imati odgovor na pitanje kakvu Srbiju gradimo nakon Vučića. Tu treba tražiti odgovor na to pitanje, kao i kako će biti sastavljena naša politička, ekonomska i druga ponuda građanima Srbije. Dakle, naša politika, naša platforma. Nije nikakva tajna da postoji mnogo stvari koji nas povezuju, ali ima i razlika, inače bismo svi bili u jednoj stranci. Da zaključim, mislim da je najvažnije naći pristup koji će doneti najbolji rezultat. Da li je to jedna kolona ili su to dve kolone organizatora Srbija protiv nasilja. Jasno je da režim neće da ispuni ništa od zahteva građana i da zaustavi nasilje i korupciju u kojoj živimo.

Predali ste zahtev i RTS- u tražeći zastupljenost vlasti i opozicije proporcionalno onoj u parlamentu. Kako ćete se izboriti za njegovo ostvarenje, postoji li plan?

Naravno da postoji plan, ali kao što kažem sve se dogovaramo i bilo bi neozbiljno bilo šta iznositi u javnost. Promene celog sistema laži, nasilja i korupcije dolaze sa promenom ove vlasti. Neki će ovaj period pred promene koristiti da brane neodbranjivo I da dodatno ukaljaju svoje biografije. Ali, važno je reći da to što se traži od RTS-a jeste nešto što postoji u mnogim demokratskim državama, recimo u Nemačkoj. Ako se to ne primeni, onda mi nastavljamo da imamo režimske zidne novine, a ne javni servis. Sada vlast na RTS-u ima 90 i više odsto zastupljenosti, a ostatak ima opozicija cela, uključujući desnicu, uglavnom u negativnom kontekstu. Mnogo je veći problem od toga što tamo nema opozicije, to što tamo nema tema. Nema Jovanjice, Krušika, Savamale, poskupljenja, bezbednosti škola… Vi ne možete videti Miću Ćulibrka da lista štampu na RTS-u evo već 10 godina. Nikoga ko će reći nešto kritički prema vlasti I dati drugačije predloge. To nije niti novinarski, niti standard. To je propaganda.