Izmene Zakona o planiranju i gradnji - nova SNS pljačka građana Beograda i Srbije

 24. februar 2023. 13:10

"Danas smo podneli zahteve kojima smo tražili da Gradska uprava povuče deo predloženih izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji po pitanju konverzije prava korišćenja u pravo svojine bez naknade. Na taj način smo tražili od predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, sekretarke za urbanizam i građevinske poslove Bojane Milićević Radaković i sekretarke za imovinu i pravne poslove Tatjane Parpura da se opredele da li su na strani Beograđana ili svojih partijskih šefova. Tražimo od njih da zaštite imovinu Beograda", rekla je predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović i dodala:


"Posle najave koja je došla od resornog ministra Gorana Vesića da se sprema izmena, potpredsednica SSP Marinika Tepić je postavila poslaničko pitanje da li se priprema izmena zakona i da li znaju koliko će Republika Srbija izgubiti. 11. januara je dobila odgovor, da su pitanja preuranjena. Samo nekoliko dana kasnije objavljen je nacrt predloga Zakona. Najjvrednija zemlja koja se po SNS modelu poklanja investitorima je u Beogradu, na primer IMT, IMR, Luku Beograd i mnoge druge lokacije. Očigledno je da se sprema još jedna pljačka Beograda, još jedno poklanjanje našeg zemljišta investitorima. Primer IMT-a govori da naknada koju bi država ovim zakonom izgubila iznosi čak do 280 miliona evra. Koliko je tu škola, vrtića ili bolnica? Zašto bi to iko poklanjao investitorima? Zato pozivamo Gradsku upravu da reaguje i spreči ovu pljačku Beograđana i cele Srbije.", rekla je Popović


Potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac je objasnila da je ova stranka, kao i veliki deo stručne javnosti, nakon javne rasprave o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, uputila primedbe i dodala: "Na toj sednici se nije pojavio resorni ministar Vesić, ali zato saznajemo da je juče imao sastanak sa stranim investitorima gde im je ponovio obećanje da će se omogućiti besplatna konverzija prava korišćenja u pravo svojine."
- Mi na osnovu izveštaja DRI znamo da Beograd nema konačan spisak celokupne nepokretne imovine i da ne zna na kom se sve zemljištu vodi kao vlasnik ako neko lice ima pravo korišćenja. Juče, Goran Vesić sa investitorima pak govori o 15 miliona kvadrata koje će se na tom zemljištu napraviti. Kako on to zna i koji su to kvadrati ako Ministarstvo nema popis?, upitala je Gođevac i dodala: 
"SNS ekonomska analiza se nije napravila po pitanju štete koju će država da trpi nego po pitanju koliko je država zaradila. Pravila o konverziji se primenjuju 13 godina, a od toga je 11 godina SNS na vlasti. U tome treba tražiti razloge zašto je prihod mali i zašto je država zaradila samo 31 milion evra. 
 
Problem je u tome što SNS želi da daje besplatno najmanje 5.000 lokacija i da ukine naknadu za promenu namene zemljišta. Drugi problem je što se tako pravi nejednakost na tržištu, a treće je da se ni ne zna kolika je šteta koju će država trpeti, a meri se u stotinama miliona ili čak desetinama milijardi evra. SSP će nastaviti da zahteva da se ovakav nacrt Zakona u delu besplatne konverzije povuče, jer svako ko podigne ruku za ovakav zakon učestvuje u jednom od najštetnijih poslova ikada, zaključeno je.​