Lažna javna rasprava o izmeni Zakona o planiranju i izgradnji

 20. februar 2023. 15:48

Javna rasprava o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, na kojoj je trebalo da se raspravlja o poklanjanju milijardi evra državne imovine investitorima, se pretvorila u jednoiposatno čitanje političkog manifesta državne sekretarke Aleksandre Damnjanović i pomoćnika ministra Đorđa Milića. Sam ministar Vesić se nije udostojio da prisustvuje i da se sretne sa strukom i argumentima.

Predloženim izmenama Zakona se predviđa poklanjanje hiljade hektara državne zemlje u ruke privatnih investitora bez plaćanja naknade koju sada moraju da plate za transformaciju prava korišćenja u pravo svojine. Ovim bi građani Srbije ostali bez milijardi evra koje će pasti u ruke moćnika bliskih ovoj vlasti. Na postavljeno pitanje o vrednosti koju će država da izgubi, državna sekretarka je potvrdila kako se namerava poklanjanje zemljišta investitorima bez znanja koliko je tog zemljišta, da Ministarstvo nema taj popis, pa ni država ne zna koliko će pokloniti investitorima. 

Ova "lažna javna rasprava" kojom se nipodaštava stručna i građanska javnost potvrdila je da SNS samo pravi farse, a da na sve načine žele da omoguće investitorima izgradnju suprotno interesima građana i sa velikom štetom za budžet.