Mitrović: Ne može se voditi debata o tajnom dokumentu - tražićemo u Skupštini da bude javan

 29. januar 2023. 00:00

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović je u "Utisku nedelje" rekao da se ne može voditi debata o dokumentu o kojem ne znamo ništa i najavio da će SSP i poslanički klub "Ujedinjeni" tražiti na sednici Skupštine Srbije da Sporazum bude javan. 
"Potrebno je da znamo koje su posledice sankcija, u kom formatu dalje pregovaramo. SSP je pre šest meseci predložila da se formira skupštinsko telo u koje će biti ukljčene SPC, SANU, akademska zajednica sve parlemantarne stranke, koje bi dale okvir za one koje pregovaraju o Kosovu. Taj predlog je odbijen. Sporazum koji nam se nudi nije Vučićev, nego državni.

 

Sporazum se nudi Srbiji, ne Vučiću. Posledice koje iz njega slede nisu po Vučića nego po Srbiju. Možemo ostati po strani i govoriti "sam je sve radio, sad sam neka se snalazi", ali će cenu posledica platiti ne on, nego cela zemlja. Deset godina se pregovaralo tajno, predsednik duguje mnogo odgovora građanima i povodom sporazuma i pretnje sankcijama. Pružanje podrške u pregovorima ne znači podršku Vučiću nego Srbiji, ali mi u tom procesu diskusije moramo da učestvujemo, ne možemo ostati po strani."

"Pitanje sankcija Rusiji i pitanje Kosova su dve nevezane teme, ali bitne dve spoljnopolitičke teme koje se tiču Srbije i njenog pravca u budućnosti. Pitanje da li smo sebi otežali političku poziciju u pregovorima o Kosovu po pitanju sankcija Rusiji - jesmo, jedina smo zemlja u Evropi koja nije uvela deo sankcija Rusiji, a to je za Evropu prvorazredno političko pitanje na koje ne gledaju blagonaklono.", rekao je Mitrović
"Srbija već sada na međunarodnom tržištu plaća visoku cenu zbog političkih prilika u zemlji, investitori su primarno motivisani subvenciijama koje imaju ovde i zavisni su od njih, imamo neuređen politički sistem, pravosudni sistem, a kada na to dodate i situaciju u kojoj se Srbija ne usaglašava sa politikom EU, za investitore je jasan znak da po pitanju ulaganja u takvu zemlju treba da budu oprezni. Neće se desiti kao u Rusiji da se investitori i velike kompanije povuku preko noći, jer je Rusija napala suverenu državu, ali kao proces postepenog smanjenja inetersovanja investitora - da.", zaključio je Mitrović.