Nikezić: Da je korupcija uvek prioritet za režim SNS-a, potvrdio je i sraman odnos prema Miroslavu Tomaševiću

 07. septembar 2023. 14:12

Da je korupcija uvek prioritet za režim SNS-a, potvrdio je i sraman odnos prema Miroslavu Tomaševiću, do juče vrhunskom stručnjaku i spasiocu EPS-a, kome je, nakon 21 godine rada u ovom sistemu, juče uručen otkaz, samo zato što je odbio da sluša štetne naloge vrha vlasti.
Tomašević je došao na čelo EPS-a posle višegodišnjeg razaranja od strane SNS-a i njihovog partijskog poslušnika Milorada Grčića, nakon čega je uveo red u raspalu firmu, konsolidovao proizvodnju i obezbedio sigurnost snabdevanja. Međutim, kada je obezbedio pozitvno poslovanje i dobit od 300 miliona evra u prvom kvartaku ove godine, očigledno je zasmetao koruptivnim interesima vrha vlasti, čiji prsti moraju biti u svakoj tegli džema, a EPS je najvredniji resurs u zemlji. 
Tomašević se protivio nepotrebnom uvozu uglja i javno sukobio sa partisjkim nameštenicima u Vladi Srbije zbog novog statuta, kojim je SNS stegao partijsku kontrolu nad EPS-om, preneo najbitnija ovlašćenja na ministarku energetike, izbacio odredbu o zabrani otuđenja imovine velike vrednosti i promenio pravnu formu, čime je omogućena i privatizacija EPS-a. EPS je kičma Srbije i ova vlast već godinama pokušava da slomi tu kičmu, pa otkaz Tomaševiću samo potvrđuje njihovu rešenost da, isisavanjem para koruptivnim poslovima, nesposobnim partijskim kadrovima, svesnim prepuštanja tržišta strancima, zanemarivanjem domaćih investicija i prekomernim zaduživanjm, istraju u toj nameri. 
Da bi spasili našu najveću i najvredniju firmu, Stranka slobode i pravde već dve godine zahteva da se uvede vanredno stanje u celom energetskom sektoru, imenuje profesionalno rukovodstvo i nezavisno utvrdi odgovornost svih u lancu odlučivanja, od vrha države do neposrednih rukovodilaca u samom EPS-u.