Nikezić: Jorgovanka Tabaković treba da podnese ostavku i uputi izvinjenje

 29. jun 2023. 19:42

 

Guvernerko Tabaković,


Za vaš današnji autorski tekst, u kom veličate rezultate NBS u borbi protiv inflacije, se bukvalno može primeniti izreka „nema veze sa životom“, pošto građani Srbije svakodnevno plaćaju skupu cenu života sa najvećom inflacijom u poslednjih 20 godina, dva i po puta većom nego u evro zoni i šest puta većom nego u Americi ili Rusiji.

Kažete da bi „inflacija buknula i da nije bilo sukoba u Ukrajini“, zbog viška novca koji su štampale centralne banke od Amerike do ECB, i da ste vi na to upozoravali još 2018. godine. Pa zašto onda niste preduzeli adekvatne mere monetarne politike, već ste u periodu jul 2019. – jul 2022. godine povećali novčanu masu (M1) u Srbiji za 64%, dok je u EU taj rast bio 40%, čime ste direktno doprineli da inflacija u Srbiji bude daleko veća nego u EU?

Navodno se brinete zbog rasta cena hrane i kažete da “redovno obavljate razgovore sa velikim lancima i preduzimate sve druge mere koje su vam na raspolaganju da utičete na smanjenje cena”, a propuštate da kažete da su ti isti lanci, zahvaljujujući enormnim maržama, ostvarili rekordnu dobit, pa je recimo Delhaize (Maxi) u 2022. ostvario rast godišnjeg neto dobitka od 127%, DIS 152%, Univerexport 93%, Gomex 78%, a Mercator-S (IDEA) rast poslovnog dobitka od 54%. Umesto da ste prihvatili predlog Stranke slobode i pravde da se utvrdi struktura troškova 100 osnovnih životnih proizvoda i spreči preterano maržiranje hrane, vi ste se javno šalili sa rastom cena i pokušali da rast cene krompira od 152% opravdate “povećanjem broja svadbi nakon pandemije”.

Konačno, hvalite se da su vaše mere u finansijskom sektoru doprinele privrednom rastu, samo se postavlja pitanje o kojem rastu govorite, pošto je Srbija i tokom 2022. godine i u prvom kvartalu 2023. imala niži rast i od evropskog proseka i od razvijenih evropskih zemalja i od zemalja regiona?

Godinama se skrivate iza svoje zvučne funkcije i enormne plate, dok građani Srbije plaćaju za vašu nestručnost i neaktivnost, a sad se još i hvalite nekom "originalnom monetarnom politikom", umesto da podnesete ostavku i uputite javno izvinjenje građanima Srbije zbog katastrofalnih rezultata i nebrojenih propusta guvernerke NBS, čiji je osnovni zakonski cilj morao da bude “postizanje i održavanje stabilnosti cena”.