Nikezić: Ministre Momiroviću, o maržama, ceni i inflaciji očigledno ne znate ništa!

 22. avgust 2023. 14:48

Ministre Momiroviću,

Ne znate cenu hleba „Sava“, koja je u nadležnosti vašeg ministarstva, ali zato znate da je ukidanje konverzije zemljišta jako dobar zakon i kako utiče na poslovanje vaše porodične firme. To najbolje govori o vašem odnosu prema odgovornoj funkciji koju imate i zaista je sramota što upravo vi vodite ministarstvo nadležno za cene u uslovima najviše inflacije u poslednjih 20 godina.

Zato i ne čudi vaša izjava da su “sve zemlje Istočne Evrope u pola procenta sa inflacijom“, a morali biste znati da nijedna zemlja Istočne Evrope nije u pola procenta sa Srbijom, već je infacija u Srbiji 12,5%, u ratom razorenoj Ukrajini 11,3%, u Hrvatskoj 8%, Bugarskoj 7,8%, Crnoj Gori 6,7%, u Sloveniji 5,7%, a u Rusiji 4,4%.

Još su stručnije vaše izjave da „pad prometa u trgovini na malo nije posledica pada standarda“, da „ne možemo u demokratskom društvu da regulišemo cene“, da je Srbija „pre 10 godina imala samo jedan trgovinski lanac, a danas imamo Maxi, IDEA, Mercator, Aromu, LIDL...“ ili da je “smanjenje marži i smanjenje cena populizam i dugoročno je loše za sve građane“, na koje čovek ne može ni da reaguje, već samo da se čudi otkud vi na bilo kojoj funkciji?  

Međutim, posebno se ističe vaša izjava da  “nisu tolike marže u trgovinskim lancima, a profitna stopa im je niska“, iako je čak i guvernerka Tabaković izjavila da su “trgovinske marže u 2022. godini bile za 36,6 odsto više nego u 2019. godini”, dok su svi vodeći trgovinski lanci u 2022. ostvarili rekordne profite.

Podsetiću vas da je Stranka slobode i pravde pre godinu dana pozvala i vas i ostale nadležne organe da utvrdite strukturu cena 100 osnovnih životnih namirnica, ograničite marže i uvedete porez na ekstraprofit za sve one koji su se obogatili na narodnoj muci.

Nažalost, vi o maržama, cenama ili inflaciji očigledno ništa ne znate, a i ne zanima vas, ali zato u glavu znate tačan broj zaposlenih u vašoj porodičnoj firmi “Mona Fashion”, koja je, verovatno slučajno, otkada ste postali ministar povećala prihode sa 6 na 24 miliona evra.
 
Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde