Nikezić: Ne postoji vredan resurs kog se SNS nije odrekao, sada je na red došao EPS

 25. maj 2023. 09:53

“Ministarstvo je reklo potpuno neverovatnu stvar da je potrebna  istraga da bi se videlo zašto je dokument koji otkriva da je privatizacija EPS-a počela dospeo u javnost, valjda je potrebna istraga zašto je neko iza očiju javnosti dogovorao privatizaciju EPS-a i to stavio na dnevni red Nadzornog odbora. Ovo je politika SNS-a, ne postoji vredan resurs kog se oni nisu odrekli” izjavio je potpredsednik SSP Dušan Nikezić jutros u na televiziji Nova S.
Nikezić je rekao da opet imamo “političku figuru koja će donositi odluke za EPS o ključnim pitanjima, kao Mića Grčić, a to je ministarka Đedović koja nema dan iskustva. Upravo ministarka kao jedini član Skuptšine bira članove Nadzornog odbora. Ne postoji prostor u takvoj situaciji da se dovede tim stručnih ljudi koji bi vodili EPS”:
-Stranka slobode i pravde je prethodnih nekoliko godina upozoravala da najveću srpsku kompaniju ne može da vodi Mića Grčić partijski poslušnik bez škole i znanja, koji će dovesti do raspada i privatizacije EPS-a to se i desilo. Isto tako smo rekli da tada niko neće privatizovati EPS-a u celini nego da će biti zainteresovani za njegove zdrave delove. Pre samo mesec dana iz Statuta je izbačena odredba kojom se zabranjuje otuđenje vredne imovine, a danas dobijamo dokument kojim se to predlaže.
Nikezić je ocenio da to što dolaze Norvežani nema veze sa profesionalnim upravljanjem u EPS-u jer transformacija koja je izvršena upravo ide u suprotnom smeru, dovodi do još veće politizacije EPS-a zato što je uvedena Skupština sa samo jedinim članom, a taj jedan član je ministarka energetike koja nažalost nema dan iskustva u sektoru energetike. 
“EPS je morao da bude nosilac razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji, a ne strane kompanije koje su bliske vlasti. U svim drugim razvijenim zemljama državne kompanije su nosioci razvoja obnovljivih izvora. Vi ovakvim predlogom, izdvajanjem 11 HE iz EPS-a onemogućavate EPS-u da sutra samostalno razvija obnovljive izvore. Zašto otuđujemo najvredniju imovonu, zašto otuđujemo hidroelektrane”, upitao je Nikezić.
Nikezić je dodao da je bio šokiran izjavom ministra Momirovića koji se hvalio da je pobeđena inflacija u Srbiji, čovek je uspeo da manje od minut vremena kaže veliki broj netačnih podataka. Prvo je rekao da se cene smanjuju što nije tačno, prema poslednjim podacima cene su u poslednjem mesecu povećanje 0,7%, cene u Srbiji su poslednjih godinu dana porasle 15,1%. Ministar kaže da je to posledica uvezene inflacije, a u evrozoni inflacija je 7%, u Americi 4,9% što znači da je nemoguće da se radi o uvezenoj inflaciji jer je u inostranstvu počela kasnije nego u Srbiji, a trajala kraće nego u Srbiji.