Pašić: Kladionice su na svakom ćošku, deca postaju zavisnici, a Zakon o igrama na sreću se ne poštuje

 11. jul 2023. 13:11

“Mi smo postali društvo u kome je instant zarada u redu, ne biraju se sredstva, u redu je i instant obrazovanje, što da učimo kad  diploma može da se kupi i baš dobro dođe uz člansku kartu SNS-a da se instant i zaposli. Zato ne čudi što u zemlji u kojoj sistem ne funkcioniše,  sve više ljudi, a posebno mladi posežu za kockanjem u nadi da će na lak i brz način doći do novca. To je samo još jedan pokazatelj politike siromaštva i poremećenih vrednosti koje ova vlast promoviše” izjavila je narodna poslanica poslaničke grupe “Ujedinjeni” Tatjana Pašić na današnjoj sednici Skupštine.

Zahtevali smo od nadležnog organa da sve proveri, pokrene prekršajne postupke i naloži zatvaranje onih objekata koji krše zakon. Godinu dana ništa nije urađeno, a mi imamo ogroman problem jer zavisnost od kocke pogađa preko 300.000 ljudi u Srbiji, najranjivija su deca i tinejdžeri. Iz Klinike za lečenje bolesti zavisnosti kažu da je svaki treći tinejdžer u Srbiji zavisan od kocke, a najmlađi zavisnik ima samo sedam godina.

Narodna poslanica Tatjana Pašić upitala je ministarstvo finansija kada će da pokrene postupak nadzora i zatvori one kladionice koje krše Zakon o igrama na sreću i nalaze se na udaljenosti manjoj od 200 metara od škola u Beogradu. Ona je podsetila da je Stranka slobode i pravde 15. jula prošle godine predala gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću i Upravi za igre na sreću pri Ministarstvu finansija, dopis sa lokacijama na kojima se nalaze ove kladionice.
 

Pašić je upitala kada će nadležni organ da pokrene postupak nadzora kladionica koje krše Pravilnik o izgledu i sadržni postera sa obaveštenjem i upozorenjem o zabrani učestvovanja maloletnih lica u igrama na sreću, kao i kada će nadležni organ da pokrene postupak nadzora i zatvori one objekte u kojima se priređuju igre na sreću a nalaze se na udaljenosti manjoj od 100 metara tako kršeći Zakon.
        -Zakoni se ne poštuju, a broj kladionica je iz dana u dan sve veći. Ukinuli su porez na dobitke, pa kockarnice i kladionice danas zarađuju više nego ikad. Umesto da naplate porez kao sve uređene evropske zemlje, pa bi dodatni novac u budžetu bio  dovoljan i za lečenje dece u inostranstvu i za finansiranje Alimentacionog fonda i za pomoć roditeljima dece sa smetnjama u razvoju i mnoge druge stvari koje su građanima potrebne. Ali ne, oni su i na ovom primeru pokazali da građani nisu važni, samo je važan interes moćnika bliskih vlasti” zaključila je Pašić.