Stefanović: Uvredljivo, Bocan-Harčenko se meša u unutrašnje stvari Srbije

 04. jun 2023. 12:39

Jučerašnja izjava ambasadora Rusije u Srbiji Bocan Harčenka je retko viđen primer mešanja u unutrašnje stvari naše zemlje. Ambasador Harčenko sigurno zna da nije ni korektno ni diplomatski dopušteno da komentariše procese promena u našoj zemlji, kao i da to zavisi isključivo od građana Srbije, a ne od bilo kog stranog zvaničnika.
Uvredljiva i lažna tvrdnja ambasadora Harčenka da su masovna okupljanja građana Srbije protiv nasilja i podela koje stvara vlast organizovana spolja i u vezi sa napadima na Srbe na KiM, jeste  ispod svakog nivoa koje naše gostoprimstvo prema bilo kom gostu može da toleriše.
Ambasador Harčenko već ko zna koji put pokazuje da ne razume da je Srbija suverena država čiji građani ne žele teorije zavere i laži poput onih iz 90tih godina, kao i da insinuirati da su protesti građana u vezi sa napadima na Srbe na KiM  jeste govor našeg režima i drugih gubitnika istorijskih kretanja, ali to nikako nije dozvoljeno ambasadoru druge države. 
Ambasador Harčenko može da sanja da je Srbija ruska gubernija, ali taj san ne dele građani Srbije. 
Bilo bi neophodno da se Ambasador Harčenko podseti Bečke konvencije i bude pristojan u svojim ocenama. To što je prekršio Konvenciju je manja šteta prema vređanju građana Srbije koji u tuzi očekuju zaustavljanje nasilja i podela i koji nisu bilo čija marioneta.
Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde