Tepić: Koliko je državnih službenika u internet mreži botova SNS?

 25. februar 2023. 13:44

Zaprepašćujući su novi podaci kako Srpska napredna stranka opet koristi državne službenike u celoj Srbiji za svoju internet mrežu botova, lažnih naloga na društvenim mrežama Fejsbuk, Tviter, Instagram, kako bi vređala i dehumanizovala svakog slobodnomislećeg čoveka koji se usudi da kritikuje vlast, a s druge strane svoju stranku i predsednika prikaže moćnim i nedodirljivim. Tu novu mrežu SNS sada je objavila kompanija "Meta" i njeni istražitelji, koji su je otkrili i ugasili,  - izjavila je šefica poslaničkog kluba “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u Narodnoj skupštini i iznela nove podatke, naglasivši da se i ovde radi o čistoj korupciji zbog državnih službenika koji su plaćeni iz budžeta, a da bi zapravo za tu “državnu platu” - po partijskom nalogu - vređali kritičare režima i opoziciju.
 

Tepić je naglasila da je zbog toga ugašeno 5.373 Fejsbuk naloga botova Srpske napredne stranke, 12 Grupa i 100 naloga na Instagramu, da se najmanje 350 naloga pridružilo jednoj ili više ovih grupa i najmanje 26.000 naloga je pratilo jedan ili više ovih Instagram naloga, kao i da je najmanje 150.000 dolara plaćeno za reklame na Fejsbuku i Instagramu. 

“I sve se ovo dešava dok lično premijerka Ana Brnabić optužuje nas iz opozicije za ono što njena stranka radi i kaže za nas - onda imate njihove internet timove u koje su uložene brutale pare, gde imate ozbiljne svetske profesionalce koji nas ubijaju u sferi digitalal”, navela je Tepić i podsetila javnost:
- Još smo 2018. godine saznali za Izveštaj sa sednice Izvršnog odbora SNS, kada je njihov stranački funkcioner zadužen za internet tim sam rekao da partijski vojnici SNS – ovi botovi, imaju 3.456 naloga, koji za godinu dana napišu oko 10 miliona komentara na 201.717 objavljenih vesti i da se SNS funkcioner tada čak pohvalio da su njihovi botovi, samo u jednom danu, objavili čak 43.000 komentara na 1.147 vesti:

- Najeklatantniji primer, označen kao „posebna meta“, bio je nalog Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde, kog su naprednjački botovi u negativnom kontekstu pomenuli čak 340.000 puta!

Dakle za botove SNS ima para, a za besplatne udžbenike nema. Za SNS internet vojsku ima para, ali za veće plate nastavnika i lekara nema para. Za korupciju i pranje para u EPS-u ima para, ali za istragu o tome usledila je kazna za tužiteljki Savović i Paunović” dodala je Tepić.

Ona je na kraju tražila od tužilaštva i VTK da hitno istraži koliko je hiljada ovih SNS plaćenika dobijalo novac, odnosno platu iz državnog budžeta da bi vređala kritičare vlasti i opoziciju, kao i da se ispita i da li su oni dodatno plaćeni i kroz crne fondove stranke i kako se i ti fondovi pune.