Voćnjaci Srbije – blago koje moramo sačuvati

 03. septembar 2022. 00:00

Što se tiče voćarstva u Srbiji, kap je prelila čašu. Potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik Dejan Bulatović posetio je danas nezadovoljne voćare iz Begaljice, koji svakodnevno seku svoja stabla kajsije, šljiva, breskve, trešanja i jabuka, jer više nemaju niti mogućnosti niti računa da se bave voćarstvom.

Prema rečima uzgajivača, koji su primorani da krče svoje voćnjake koje su geberacijama održavali, do pre samo 10 godina situacija je bila potpuno drugačija i uslovi za bavljenje vočarstvom su bili znatno bolji. Seča subvencija i totalno zanemarivanje voćarstva od strane države doveli su ovu granu agrara na rub propasti.

Postoji samo jedan način da se zaustavi ovaj sunovrat, a to je da se na prvom mestu garantuju otkupne cene za narednih 5 godina onim poljoprivrednim proizvođačima koji potpišu ugovor sa državom. Isto tako, potrebno je hitno ukinuti akcize na gorivo za poljoprivrednike, da bi troškovi rada bili niži, a time i cena plodova konkurentnija u veoma oštroj trci sa proizvodima iz uvoza. Takođe, investiranje u infrastrukturu mora biti jedan od prioriteta u ovom voćarsk kraju. Institucionalnu borbu za voćare ali i sve ostale poljoprivrednike naše zemlje smo tek počeli, poručio je Bulatović u Begaljici.