Vrsajkov (SSP Novi Sad): Naprednjačke kombinacije sa investitorima pretvorilo „opšte gradske centre” u betonjerke

 20. januar 2023. 00:00

Novosađani su potpuno zatečeni informacijom da gradska vlast želi da promeni namenu prostora na delu Telepa između Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla i odobri skandalozno povećanje spratnosti za čak četiri puta - sa dva na čak osam i više spratova. Još gore, ovo naprednjačko urbanističko mrcvarenje našeg grada nastavlja se novim prepakivanjem već problematičnog Generalnog urbanističkog plana i Plana detaljne regulacije Telepa.

Plan o formiranju „opšteg gradskog centra” gde bi na skoro polovini javnog prostora bile podignute višespratne zgrade, dok bi drugu polovinu zauzeli poslovni objekti i saobraćajnice, uz potpuno odsustvo zelenih površina, parkova, dečijih igrališta i sportskih terena, jasno pokazuje kako naprednjačka vlast zamišlja ove „opšte gradske centre”. Na ovom primeru se vidi da su sve primedbe iz javne rasprave i opomene da SNS vlast na ovaj način “gradi” po meri privatnih bliskih investitora, a ne po meri građana koji je plaćaju. Ovakvo kratkovido i sitnosopstveničko planiranje pokazuje da gradska vlast i njihovi uslužni urbanisti ne haju za haos sa parkiranjem koji će izazvati u ovom delu grada, baš kao što pre izvesnog vremena nisu želeli da uvaže opravdani zahtev građana Telepa da zelena površina na uglu Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla ostane park.

Zahtevamo od gradske vlasti da povuče ovaj skaradni predlog i poštuju odredbe makar i svog važećeg kontroverznog Generalnog urbanističkog plana, koji sada ispada kudikamo bolji. Građanima Novog Sada obećavamo da će posle promene vlasti na gradskim izborima imati novi i humaniji GUP i da će konačno doći kraj urbicidu Novog Sada. Vreme je da naši sugrađani dobiju lokalnu vlast koja će razvijati grad po meri građana Novog Sada, a ne po meri investitora Srpske napredne stranke.

Dr Vladimir Vrsajkov, Gradski odbor Stranke slobode i pravde Novog Sada