Dragan Đilas

Predsednik

dragan djilas

Rođen je 22. februara 1967. u Beogradu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu smer vazduhoplovstvo.

Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača i urednika Radija B 92, jedinog slobodnog medija u to vreme u Beogradu. Još kao student prorektor, predvodio je studentske demonstracije 1991. i 1992. Aktivno je učestvovao u demonstracijama 1996. i 2000. godine.

Osnivač i suvlasnik „Direkt medije“, najveće kompanije u oblasti advertajzinga i sportskih tv prava na teritoriji bivše Jugoslavije. „Direkt medija“ je kompanija poznata po velikim izdvajanjima za lečenje i školovanje dece, kao i donatorstvima u oblastima sporta i kulture.

U politiku je ušao 2004. godine, postavši član opozicione Demokratske stranke.

Dve godine je obavljao funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike, koja je imala zadatak da pomaže ljudima u ostvarenju njihovih prava. Jedan je od prvih državnih funkcionera koji je ulazio na teritoriju Kosova i Metohije, gde je Narodna kancelarija sredstvima donatora, između ostalog, sagradila obdanište u Štrpcu i školu i ambulantu u Kosovskom pomoravlju.

Od maja 2007. do jula 2008. bio je ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana.

Za gradonačelnika grada Beograda izabran je 19. avgusta 2008. godine.

2012 . je u reizabran na tu funkciju tako što je lista koju je vodio dobila veći broj glasova od liste SNS-a koju je vodio Aleksandar Vučić. Na toj funkciji bio je do 24. septembra 2013. U vreme njegovog gradonačelnikovanja u Beogradu su izgrađena tri mosta, 45 obdaništa, 9 osnovnih škola, 4 doma zdravlja... Preporođen je PKB, obnovljen vozni park gradskog prevoznika, izgrađeno više hiljada socijalnih stanova, a obezbeđena je posebna finansijska pomoć za trudnice, porodilje i penzionere.

Poznat je po tome da je plate koje je dobijao za obavljanje raznih državnih funkcija davao u humanitarne svrhe. Osnivač je humanitarne organizacije „Naša Srbija”, koja se brinula o deci koja su u ratovima na prostoru bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja. Redovnu mesečnu finansijsku pomoć je preko ove organizacije primalo preko hiljadu dece.

Na predlog Bore Stankovića 2011. je izabran za predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Tu funkciju je obavljao pet godina. Po broju osvojenih medalja na velikim takmičenjima je jedan od najuspešnijih predsednika Saveza u istoriji.

2014 . godine napušta politiku u koju se vraća 2018, učestvujući na izborima za gradonačelnika Beograda.

2019 . osniva Stranku slobode i pravde čiji je predsednik.

Govori engleski jezik. Otac je četvoro dece, tri devojčice i jednog dečaka.

Poruka koju stalno ističe je da je politika najlepši posao na svetu, jer vam omogućava da donosite odluke koje rešavaju probleme i čine život boljim ljudima koje ne poznajete.

Životni moto mu je Andrićeva rečenica: ''Život nam vraća ono što drugima dajemo''.