Tepić u Skupštini: Predloženi pravosudni zakoni i dalje podstiču nepoverenje u državne institucije

 04. februar 2023. 00:00

Interes građana Srbije je da se predloženi pravosudni zakoni ne usvoje, zbog toga što i dalje podstiču nepoverenje u državne institucije i omogućavaju dalje održavanje nelegalnosti kao stila života najmoćnijih ljudi u našoj zemlji. Predloženi Zakoni održavaju društvo u kojem bi trebalo da imamo najsiromašnije sudije Evrope, ali zato najbogatije ministre Evrope, odnosno najsiromašnije tužioce Evrope, a najbogatiji politički vrh Evrope - istakla je potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica Poslaničke grupe “Ujedinjeni” Marinika Tepić obraćajući se danas na sednici Narodne skupštine.


Ona je objasnila da se ovim zakonima onemogućava samostalan sudijski i tužilački budžet, jer se uz platne razrede daje sva moć ministarstvu finansija koji će da procenjuje koliko to sudijama treba dati platu. Ovakva pravna nekultura, kaže Tepić, ne samo da degradira sudije i tužioce, već ih sada i osiromašuje, umesto da imaju takav društveni status i takav nivo ličnog profesionalnog integriteta da se niko ne usudi da pomisli da utiče na njih.
 
Naglasila je da i danas postoje brojni zakoni, ali formalne institucije ne deluju:
 - Gde se u ovim zakonima reguliše šta se dešava ako tužilac ćuti, kao i svih ovih godina, iako ima zakonsku obavezu da reaguje kada do njega dopre glas o kriminalu? Koji je to pravni mehanizam po predloženim zakonima koji će naterati tužilaštvo da progovori kada se pred očima svih nas ošteti energetski sistem države za milijarde evra? Šta se po predloženim novim zakonima dešava kada tužilaštvo, kao i do sada, iako ima zakonsku obavezu po Krivičnom zakoniku, neće da reaguje kada čuje i pročita da na Dedinju u Maglajskoj, u Lackovićevoj, Čakorskoj, Topčiderskopj zvezdi, Tolstojevoj, Neznanog junaka ili na Vračaru, Zvezdari, Novom Beogradu niču bespravne vile, zgrade koje podižu moćnici pod zaštitom izvršne vlasti ili lokalnih organa vlasti koji čekaju korupcijom naručeni neki novi zakon o legalizaciji? Šta predlagači zakona predviđaju kada tužilaštvo ćuti i neće da reaguje kao i do sada u slučajevima kada tužilaštvo čuje ili pročita da se uz koordinaciju vrha države ruši Savamala ili se zaključe štetni ugovori u Telekomu ili se prijateljima vlasti daje državna zemlja besplatno? Ili šta predlagač predviđa kada tužilaštvo orkestrirano učestvuje u proganjanju onih koji su otkrili najveću fabriku marihuane u Evropi-Jovanjica ili kada ćuti tužilaštvo, iako je čulo ili pročitalo da je centralna aktivnost naših bezbedonosnih službi praćenja političkih protivnika i poslovna saradnja sa kriminalom?”, kazala je Tepić.
 

Ona je podvukla da nezakonitost nije samo ponašanje suprotno zakonu, već i ponašanje koje doprinosi povećanju opšteg zla i održavanje jednog lošeg legaliteta. Mnoga zla uspevaju kod nas, između ostalog, zahvaljujući brojnim nosiocima pravosudne nesamostalnosti koji su izabrali nenadležnost ili ćutanje da bi omogućili privilegije moćnicima:
- Gde je ovde obaveza tužilaštva ili suda da javno kaže Predsedniku države i Premijerki da nemaju pravo da preuzmu ulogu sudije ili tužioca ili da nemaju pravo da one koji su otkrili najveću fabriku droge u Jovanjici nazivaju nosiocima državnog udara ili da nemaju pravo da građane koji se protive zagađenju zemlje nazivaju teroristima?! Naprotiv, ovi zakoni održavaju ovakvo neustavno stanje - objasnila je Tepić i dodala:
 
“Vladavina prava znači ne samo puku podelu vlasti, već i to da pravosudna vlast kontroliše izvršnu vlast! A ovi zakoni omogućavaju i dalje da izvršna vlast dominira nad sudskom vlašću. Hoće li posle ovih zakona beogradski tužilac reći nama javno ko je oblačio fantomke i rušio Savamalu? Hoće li nam reći ko onemogućava da se nastavi istraga policije o Jovanjici, o tome ko je organizovao, ko je dao početni novca, ko je i gde prodao prve količine, gde je novac završio, ko je davao stratešku logistiku? Hoće li nam sada posle ovih zakona beogradski tužilac reći ko ga to sprečava da uradi? Kako je mogao Grčić da ošteti državu u tako kratkom periodu za tolike milijarde evra? Ili će kritika takvog nepostupanja ili nečinjenja od strane tužilaštva, u skladu sa ovim zakonima, biti proglašena kao neprimeran uticaj? To ste takođe predvideli ovim zakonima, zaključila je Marinika Tepić i dodala da dok ne bude slobodnih izbora u Srbiji, neće biti slobodnih izbora ni u sudstvu.