Tepić u Skupštini: Skandal u Višem javnom tužilaštvu - pogažena samostalnost tužilaca

 08. februar 2023. 00:00

"Dok se u Skupštini Srbije raspravlja o samostalnosti pravosuđa, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi Nenad Stefanović i to od strane njegove prve zamenice Brankice Marić tužioci su, kako smo obavešteni, dobili usmenu naredbu da sada moraju, nakon konsultacija sa policijom, u trenutku kada treba da se odluči da li će poslati izveštaj ili krivičnu prijavu, prvo sve da referišu Željki Nikolaidis šefici Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu", izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" i naglasila da je ovim protivustavnim i protivzakonitim nalogom obesmišljen koncept i zgažena samostalnost tužioca.  

“Na ovaj način tužiocima je nametnuto da ne mogu sami da odluče da li će se poslati izveštaj ili krivična prijava. To zapravno znači da tužioci ne mogu sami da kažu policiji da li da podnesu krivičnu prijavu ili druge naloge, nego da o svemu odlučuje vrh tužilaštva. I to znači da se uspostavlja apsolutna centralizacija, kontrola apsolutno svega i svakog naloga. I to u tako osetljivom tužilaštvu kao što je ovo za borbu protiv korupcije”, objasnila je Tepic i zaključila:

“Na ovaj način krši se i Ustav i zakon, ali je i ogromna bojazan da će tužioci koji se protiv ovog pobune, trpeti odmazdu.”

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde