Još jedno sveže ozakonjenje nelegalno izgrađenog objekta Aleksandra Šapića

 13. januar 2023. 00:00

"Bili smo uvereni da će nakon objavljene baze BIRN-a o nelegalno ozakonjenim objektima u Beogradu, bar nekoga da bude sram i da će se bar neko uplašiti znajući da je uhvaćen u krivičnom delu sada kada su ti podaci javni, ali to se nije dogodilo. Naprotiv, ono što se dogodilo baš ovih dana je dodatni skandal, a to je da smo otkrili još jedno sveže ozakonjenje nelegalno izgrađenog objekta i to jednog od najviših funkcionera SNS-a, a  to je potpredsednik SNS-a i gradonačelnik Aleksandar Šapić.", rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić i dodala:

"BIRN je pre nekoliko meseci izašao sa informacijom da je Aleksandar Šapić nelegalno ozakonio privatni objekat na svoje ime od 403 m2 građevinske površine na adresi Generala Mihajla Nedeljkovića 102, ali ono što smo ovih dana otkrili jeste još jedan novi Šapićev objekat, na susednoj parceli broj 6882 na kojoj je Šapić ozakonio još gotovo 200m2 građevinske površine tačnije186 m2. Kroz hronologiju dokumentacije može se vidieti da je ta parcela posebna, zabeležen je i novi broj ulaza, to su podaci javno dostupni na e-katastru RGZ-a i svako može da se uveri u tačnost ovih podataka. Ono što je za nas problematično je pitanje zašto je on posebno ozakonjavao prvi objekat, a potom i dodatni objekat na novoj parceli. Zaključak koji se nameće je bi izbegao ozakonjenje na gradakom nivou, gde se ozakonjavaju objekti iznad 400m2, a to onda lakše završio na svojoj donedavnoj Opštini Novi Beograd tako što je objekat podelio na dva dela sa 400 plus 200 kvadrata i ozakonio ih samo preko opštine.", rekla je Tepić i istakla:

"Ovo je još jedan primer šta se radi, ne samo u Beogradu, već po istoj matrici po celoj Srbiji, od Niša, Zlatibora do Novog Sada, i da će SSP nastaviti da radi na otkrivanju ovakvih krivičnih dela sa ciljem da se kriminalna gradnja radi profita spreči i zaustavi, umešani u krivična dela odgovaraju, ali i da “obični građani” koji su dozidali kupatilo ili sobu, koji su nelegalno dizali krov nad glavom, jer su izbegli i nisu imali kud, reše svoj egzistencijalni problem, a ne budu instrument i alibi za stvaranje građevinsko-kriminalne hobotnice. Zato ćemo kao narodni poslanici Stranke slobode i pravde pokrenuti hitnu izmenu Zakona o ozakonjenju kojima bi se “običnim ljudima” obezbedilo ozakonjenje besplatno, a investitorima koji su protivzakonito radili da se finansijski naplati i to višestruko, a oni koji ne plate, njima imovina i da se oduzme, jer su stekli korist iz krivičnog dela. Naravno, time se ne aboliraju oni koji su činili krivična dela i treba krivično i da odgovaraju.", zaključila je Tepić.

Potpredsednica SSP Beograd, Ana Gođevac je istakla da "SSP nije policija ni tužilastvo, mi ukazujemo na loše činjenice koje se dešavaju, ali mi ne možemo da uradimo ništa po pitanju sankcionisanja ovih dela. Politička odluka SNS-a je da ta Uprava na taj način funkcioniše i da niko ne odgovara, a tužilac iako ima sve dokaze nije pokrenuo maltene nijedan postupak. Na čelu Beograda imamo čoveka koji je tri puta prekršio zakon. Kada smo pokrenuli  inicijativu za njegovu smenu SNS ga je zaštitila, a Šapić umesto da odgovori građanima Beograda šta je to radio, on je napao predsednicu SSP Beograd Milu Popović, na vrlo mizeran način, a da se nije ni pojavio na toj sednici", rekla je Gođevac i dodala:

"Logika ove vlasti je da nije odgovoran onaj koji nelegalno ozakoni objekte, već onaj koji na to ukazuje i obavesti javnost. Beograd se guši u urbanističkom haosu, postojeća infrasturktura to ne može da izdrži. Posledice tog haosa u Beogradu trpećemo narednih godina. Pozivamo Javno tužilaštvo da izađe pred javnost i kaže šta se dešava u Beogradu. Nemoguće je da se izvrši ovolika količina ozakonjenja, a da ne postoji neka vrsta organizovane grupe. Neko je na  kraju potpisao saglasnost da se to sve izvrši.
Gođevac je ukazla i na najavu ministra Vesića o izmeni dva zakona - Zakon o legalizaciji i Zakon o konevrziji zemljišta. "Po pitanju prvog Vesić najavljuje masovnu legalizaciju, ali time štiti samo svoje kolege koji su unazad 9 godina urnisali Beograd i Srbiju, a ne građane. Prema postojećem zakonu o konverziji zemljišta, ako je neko kupio staru fabriku, on je dobio pravo korišćenja zemlje koja je ispod fabrike i koja je neophodna za redovno koriščenje te fabrike. Ima pravo svojine. Da bi gradio, rušio fabriku i sagradio stambeni prostor, mora da dopalti razliku između cene koje je za fabriku platio i tržišne cene zemlje, jer zemlju nije kupio. Ako se sada sprovede SNS naum, svi će dobiti zemlju besplatno, oslobodiće se 5000 lokacija, kažu SNS zvaničnici, ali osiromašiće budžet za 50 milijardi evra.", zaključila je Gođevac.