Đilas: Mali će zadužiti Srbiju 50 milijardi evra, spadamo u četiri najnerazvijenije zemlje Evrope

 01. avgust 2023. 15:43

Ministre Mali,
Zadužili ste zemlju za preko 20 milijardi evra, od čega je samo 6 milijardi evra uzeto za infrastrukturu, dok je preostalih 14 milijardi evra ili otišlo u potrošnju ili isparilo. Zato vaša priča o zaduživanju radi gradnje infrastrukture možda lepo zvuči u teoriji, ali na žalost nema veze sa našim javnim finansijama.
Podsetiću Vas da ste takvu štetnu praksu nastavili i u poslednjih devet meseci, pošto ste uzeli kredite od:
1. Fonda za razvoj Abu Dabija - milijardu dolara 
2. MMF-a -  2,4 milijarde evra,
3. EBRD-ija -  300 miliona evra za likvidnost EPS-a
4. dva kredita od Svetske banke - 220 miliona evra za javne institucije i javne finansije
Ukupno oko četiri milijarde evra kredita i ni jedan jedini evro nije potrošen za finansiranje infrastrukturnih radova.
Uz to ste se zadužili na međunarodnom tržištu izdavanjem obveznice od 1,75 milijardi dolara. I ta sredstva niste potrošili na infrastrukturu.
Upravo zbog ovako neodgovornog zaduživanja je gotovo sigurno da ćete zadužiti zemlju 50 milijardi evra, pošto su samo dodatni projekti koje ste ugovorili sa Kinezima vredni preko 15 milijardi evra. Naravno da će taj iznos postati deo duga kada se sredstva povuku, baš kao što sam i rekao u intervjuu.
To je vaša ekonomska politika, zasnovana na prekomernom zaduživanju, ad-hoc rejting merama, partijskom kadriranju, sveprisutnoj korupciji i povlađivanju firmama bliskim vrhu vlasti, zbog koje je Srbija na samom dnu regiona po ekonomskom rastu i među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi.
Koristim priliku da Vas zamolim da meni i Dušanu Nikeziću, kao ljudima koji ne znaju ni ekonomiju ni matematiku, objasnite kako BDP poraste 2% za godinu dana i sa 60 ode 70 miliajrdi evra. Na isti način ste došli i do skoka u 2022. godini sa 53,3  na 60 milijardi uz rast od 2,3%...
I laiku je jasno da ovakva politika vodi u katastrofu. Zato Stranka slobode i pravde insistira na sistemskim promenama, koje podrazumevaju da se odmah prekine sa prekomernim zaduživanjem zemlje, koriste bespovratna sredstva EU za izgradnju infrastrukture umesto skupih kredita stranih vlada, podrži domaća privreda umesto šačice stranih investitora, ubrzaju evropske integracije umesto štetnih aranžmana o slobodnoj trgovini sa Kinom i Turskom, beskompromisno izborimo sa korupcijom nasuprot opštoj kriminalizaciji društva, ograniče marže za 100 osnovnih životnih namirnica umesto povećanja cene struje, gasa i komunalija,  uloži u domaću poljoprivredu umesto uvoza hrane, osetno povećaju plate u zdravstvu, obrazovanju, kulturi umesto samo specijalcima i tenkistima...
Ali ova vlast za sve to očigledno nema ni znanja ni volje i za sve ove mere građani Srbije će morati da sačekaju da odete sa vlasti. Srećom, neće čekati još dugo.
Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde