Blagojević (SSP Niš): Bezbednost i zaštita zdravlja radnika na radu je na nedopustivo niskom nivou

 03. april 2023. 11:00


"Početkom marta preminula je radnica nakon što je doživela infarkt na svom radnom mestu u niškoj fabrici “Aster tekstil”, pre toga radnica u fabrici "Leoni" u Kraljevu. Pod stalnim pritiskom od otkaza i neizvesne egzistencije za svoje porodice, zaposleni su primorani da rade pod veoma lošim uslovima i u radnoj sredini koja im ne pruža adekvatne i bezbedne uslove rada, a u velikom broju slučajeva zaposleni rade za minimalac", rekao je prof. dr  Dejan Blagojević iz Gradskog odbora SSP Niš i istakao:

- Dovoljno je podsetiti se da u jeku letnjih vrućina tokom prošle godine u nekim niškim fabrikama, koje su simbol kvazi industrijalizacije, nisu uključivani klima uređaji, podaci o sprovedenim merama bezbednosti na radu se fingiraju, obavezne pauze se ne poštuju, organizovani sistematski pregledi od strane poslodavca ne postoje, a inspekcije u takve sisteme dolaze samo kada dođe do povreda. Takođe, i u javnim preduzećima uslovi rada i radnog okruženja nisu mnogo bolji.

- Na početku meseca kada obeležavamo Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, pozivamo poslodavce da ulože napore i podignu nivo bezbednosti i zaštite na radu u radnom okruženju, da unaprede uslove rada zaposlenih u pogledu kvaliteta radne sredine, a inspekcijske službe da naročito obrate pažnju na uslove rada u velikim niškim sistemima u vlasništvu stranih investitora. Istovremeno pozivamo Grad da pokrene inicijativu i aktivnosti na promociji ulaganja u zdravlje zaposlenih i kao primer dobre prakse organizuje obavezne sistematske preglede za sve zaposlene, zaključio je Blagojević.

prof. dr Dejan Blagojević, Gradski odbor SSP Niš