Danas je Svetski dan deteta

 20. novembar 2023. 19:44

Danas 17% naše populacije slavi svoj dan, danas je Dan deteta. On prolazi tiho baš kao što ova vlast tiho krade budućnost svoj našoj deci.

 

Korupcija prema studiji Fiskalnog saveta godišnje pojede 10  dečijih bolnica kao sto je Tiršova 2. Plate vojnika specijalaca su 2 do 3 puta veće od plata pedijatara pa osim manjka dečijih zdravstvenih ustanova imamo i manjak onih koji treba da ih leče.

 

U takvoj Srbiji mi decu lečimo porukama. U školama nema grejanja pa se nastava skraćuje ili se prelazi na on-line programe kao osnovnoj školi Aca Sinadinović u Leskovcu. Nasilje se promoviše na svakom koraku kako u medijima tako i od predstavnika vlasti. Mržnja i agresija se izlila na naše ulice ali i školska dvorišta pa beležimo neverovatan rast vršnjačkog nasilja. Zbog svakodnevnog rasta cena roditelji dižu kredite da decu spreme za škole. Vlast odbija da za sve đake obezbedi besplatan i zdrav obrok.

 

Zato se danas na Svetski dan deteta niko ne smeje u Srbiji. Zbog straha i neizvesnosti dece je sve manje a onih koji svoju budućnost vide u belom svetu sve više.

 

Izbori 17. decembra su prilika da promenimo vlast ali i sistem koji ne brine o deci. Glas za listu broj 7, Srbija protiv nasila je glas za garantovano mesto u vrtiću, manji broj učenika u odeljenjima, besplatan obrok za đake, bezbedne škole. Deca zaslužuju da svoj sledeći dan slave u društvu za koje je njihova budućnost najvažnija tema.

 

Ferida Čustović,  predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde