Deci sa autizmom i njihovim porodicama potrebna sistemska podrška države

 02. april 2023. 12:20

Deca kojoj je potrebna naša podrška zaslužuju više od plavih balona za dan borbe protiv autizma. Već celu deceniju oni i njihovi roditelji slušaju samo prazna obećanja. Priča se o Centru za autizam, Programu za autizam, Stanovanju uz podršku, a u realnom životu niko još uvek nije napravio ni Registar dece sa smetnjama. Srbija danas ne zna ni broj ni imena dece kojima je podrška potrebna. Ta sramota se ne može sakriti plavim balonima.Da li vi koji danas plavom bojom bojite mostove i zgrade u znak obeležavanja dana borbe protiv autizma znate šta je najveći strah roditelja dece sa autizmom? Oni se plaše šta će biti sa njihovom decom kada njih više ne bude.


Jos 2013. godine  u Beogradu je sve bilo spremno da se izgradi trajni smeštaj za odrasle osobe sa autizmom. Ova vlast je od tog projekta odustala. To se ne može sakriti plavim svetlima koje danas postavljate na sve strane.

Umesto velikih reči i u plavo obojenih postova na društvenim mrežama deci i porodicama dece sa autizmom je potrebno da imaju sistemsku podršku svoje drzave.
Zato tražimo da se usvoji zakon Roditelj Negovatelj, tražimo više razvojnih vrtića, više defektologa koji su tu kada je potrebno, tražimo i konstantnu psihološku podršku. Tražimo sistem sa ljudskim licem na koji mogu da računaju oni kojima je podrška neophodna. Taj sistem se ne gradi rečima već konkretnim delima.

Irena Živković, predsednica resornog Odbora za socijalnu politiku SSP