Dr Grujić: Ministarstvo prosvete i Vlada na "zasluženom" raspustu

 14. avgust 2023. 11:53

Nova školska godina nam takoreći kuca na vrata, a stiče se opšti utisak da ćemo u nju ući potpuno nepripremljeni nakon eskalacije nasilja u našem društvu tokom maja zbog čega je početkom juna odlukom Vlade naprasno skraćena prethodna školska godina. Zbog toga sam danas postavila kao prosvetni radnik i narodna poslanica Stranke slobode i pravde i poslaničke grupe "Pravac Evropa" više poslaničkih pitanja novoj ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović o konkretnim planovima, merama i zvaničnim uputstvima Ministarstva prosvete upućenim školama pred početak nove školske godine.

Ministarstvo prosvete i premijerka Ana Brnabić su očito bez rešenja i uporno ćute na opravdanu zabrinutost javnosti ignorišući svu složenost i alarmantnost situacije u kojoj se naše školstvo nalazi. Potrebni su nam konkretni potezi u pravcu humanizacije društva i zaustavljanja nasilja kroz obrazovni sistem na bazi prosvetne reforme što sam u plenumu predlagala kroz prihvatanje izmene krovnog zakona u obrazovanju. Smatram da je za tako nešto bilo neophodno predložiti i birati agilnu, stručnu i sposobnu osobu za ministra prosvete. Umesto toga imali smo u periodu raspusta priliku samo da čujemo par deklarativnih smernica nove ministarke, deset krajnje uopštenih teza premijerke i saopštenje o potpisivanju Memoranduma o saradnji tri ministarstva u realizaciji Pilot projekta "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo". 
Dakle, do dana današnjeg kao javnost i roditelji nismo čuli ono glavno: efikasna, konkretna i trajna rešenja. Upozoravam da nečinjenjem u periodu raspusta kada se moglo učiniti mnogo na prevenciji nasilja Ministarstvo prosvete i Vlada mogu naneti nesagledivu štetu posebno po pitanju bezbednosti učenika i zaposlenih u prosveti.
 Narodna poslanica dr Danijela Grujić