dr Srzentić: Predlažemo rešenja problema sa mamografom u DZ Vračar

 15. mart 2023. 13:12

SSP ima rešenje za i dalje aktuelan problem kvara mamografa u Domu zdravlja Vračar. Još od jula 2022. godine nadležni Institut za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” zabranio rad na mamografu. Prema informaciji koju imamo mamograf za DZ Vračar će biti obezbeđen tek u avgustu, ali i to je upitno. Delimično rešenje problema je, kako smo informisani, pokušano preusmeravanjem hitnih slučajeva u državne zdravstvene ustanove na teritoriji opštine Zvezdara. Ipak, time se problem ne rešava, jer je cilj svakog savremenog i odgovornog zdravstvenog sistema prevencija, a to znači mogućnost obavljanja pregleda dojki svim ženama koje nemaju tegobe, počev od 40. godine života. 


Posebno pitanje i problem je da li u Domu zdravlja Vračar postoji dovoljan broj specijalista radiologa kao i radioloških tehničara, osposobljenih da obavljaju ove poslove.
Kao predstavnici odgovorne i ozbiljne stranke ovom prilikom predlažemo ministarki Grujičić rešenja problema sa mamografom u Domu zdravlja Vračar:

1.     Saradnja sa privatnim sektorom je moguća i poželjna, a i dobra u ostvarenju izjednačavanja, privatnog i državnog zdravstvenog sektora;
2.     Rešavanje problema zapošljavanjem edukovanih specijalista radiologa ugovorom o dopunskom radu, ili ugovorom o delu, sa postojećim kadrom ili penzionisanim stručnjacima iz ove oblasti;
3.     Zajedno sa RFZO, dogovoriti izdvajanje sredstava u budžetu za centralizovanu popravku i servisiranje mamografa na teritoriji R. Srbije, a samim tim i DZ Vračar, što bi ubrzalo proces popravke mamografa, rasteretilo i zdravstvene ustanove i njihove osnivače i obezbedilo transparentnost dobijanja sredstava.

dr Snežana Srzentić, predsednica resornog Odbor za zdravstvo SSP i potpredsednica OO SSP Vračar