Dragan Đilas: Srbija treba da sledi primer Austrije – vojno neutralna, s jasnim stavom o ratu

 18. novembar 2022. 00:00

“Austrija, kao zemlja koja nije članica NATO- a, dobar je primer zemlje koja je vojno neutralna, a sa jasnim političkim stavom prema ratu u Ukrajini i takvu poziciju treba da ima i Srbija”, rekao je u Beču predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na sastanku sa predsednicom Socijal-demokratske stranke Austrije Pamelom Wagner. Austrijske socijaldemokrate su trenutno najjača stranka u Austriji i Pamela Wagner je najozbiljniji kandidat za narednog austrijskog kancelara.

Usaglašena je intenzivna saradnja između ove dve stranke, kao i podrška inicijativi za prijem Stranke slobode i pravde u političku porodicu evropskih socijal-demokratskih partija (PES).

Članovi delegacije SSP-a  Marinika Tepić, Ana Stevanović i Borko Stefanović preneli su gospođi Wagner, koja je i predsednica spoljno-političkog odbora Parlamenta Austrije, važnost ubrzavanja procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i usaglašavanja sa spoljnom politikom EU, kao i zakonske inicijative poslanika SSP-a u Skupštini Srbije.

Delegacija SSP-a sa Andreasom Schiederom šefom delegacije SPO u Evropskom parlamentu, predsednikom spoljnopolitičkog koordinacionog tela SPO i izvestiocem Evropskog parlamenta za Severnu Makedoniju

Na sastanku sa internacionalnom sekretarkom SPO i direktorkom partijskog Renner Instituta Marijom Malčnig 

Marinika Tepić i Borko Stefanović sa predsednikom spoljno-političkog odbora Stranke Neos i članom parlamentarne prijateljske grupe Austrija-Srbija, Helmutom Brandšteterom