Grujić i Đorđić u Briselu: Nije samo Evropa potrebna Srbiji, već je i Srbija potrebna Evropi

 07. mart 2023. 14:00

Hitnost zakazivanja sednica, nedostatak godišnjeg programa rada, prevelik broj tačaka na dnevnom redu, zakoni koje predlaže vlada, svi amandmani opozicije su odbijeni, arbitrarno predsedavanje plenumom, atmosfera u plenumu je na ivici incidenta, opstrukcija u radu odbora kojima predsedava opozicija, narodne inicijative i interpelacija izgubljene u proceduri, nemogućnost da građani prisustvuju konferencijama za medije – ključni su problemi u funkcionisanju parlamenta“ izjavila je narodna poslanica Poslaničke grupe „Ujedinjeni“ Danijela Grujić u Briselu prilikom zvanične posete delegacije Narodne Skupštine u okviru  procesa međupartijskog dijaloga u prvom delu razgovora kojem je pristustvovao Matjaš Nemec. 

Grujić je zahvalila na pozivu Evropskom parlamentu i ispoljenom razumevanju da pruže podršku političkom pluralizmu koji je u Srbiji ugrožen, ali takođe istakla da je Stranka slobode i pravde proevropski orijantisana sa željom da učestvuje na svim nivoima u procesu pridruživanja EU, ali da je SSP zabrinut za proces evrointegracija:
-Srbija je dobila u 13. sazivu pluralistički parlament, ali je mogućnost parlamentarnog delovanja opozicionih narodnih poslanika u ustavnim i zakonskim okvirima značajno ograničena. Dakle, imamo problem suštinskog ostvarivanja političkog pluralizma u plenumu i radnim telima. Tako su ugrožene zakonodavna, kontrolna i predstavnička uloga NSRS.


Grujić je u nastavku posete Briselu ragovarala i sa predsednicom evropske delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanju Srbije EU iz grupacije Socijalista i demokrata u EP, Alesandrom Moreti i tom prilikom istakla je važnost da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU: 
-Na aktuelne izazove u svetu povodom rata u Ukrajini, reagovali smo u parlamentu u Odboru za spoljne poslove gde smo tražili da se usvoji Rezolucija o usaglašavanju naše i EU spoljne politike, ali je sednica od decembra do danas odložena. U drugom slučaju u dva navrata smo predlagali formiranje skupštinskog radnog tela za stvaranje pregovaračkog okvira Beograd – Priština što je ignorisano. Medjutim, centralna stvar za proces evrointegracija je pad demokratije u Srbiji, erozija svih institucija, hibridni režim, život u diktaturi.

Grujić i Moreti složile su se da nije samo Evropa potrebna Srbiji, već je da je i Srbija potrebna Evropi, kao i da „mi želimo da uđemo podignute glave u EU i zato je pitanje svih pitanja pitanje političke slobode koji moramo da osvojimo sami“. 
„Potrebno je uključivanje opozicionih aktera u sve aspekte dijaloga Srbije i Evropske Unije kao što je podrška ugroženom političkom pluralizmu. Potrebna je snažnija podrška Evropske unije demokratskim vrednostima i jačanju kapaciteta za sprovođenje slobodnih izbora. Prethodna platforma o izbornim uslovima pod okriljem EU, na šta smo upozoravali, nije dala rezultate, što se indirektno priznalo u Izveštaju EK o Srbiji za 2023. g. Za nas je od ključnog značaja ponovno uspostavljanje mehanizama smenljivosti vlasti.“ zaključila je Grujić u razgovoru.

Član predsedništva Stranke slobode i pravde i poslanik “Ujedinjenih” Đorđo Đorđić takođe je učestvovao u razgovorima u okviru međupartijskog dijaloga u Briselu i tom prilikom istakao važnost evropskog puta Srbije ka EU:
-SSP je stranka koja apsolutno ide prema Evropskoj uniji, stranka koja nema nikakvu sumnju da je EU najbolje mesto za život. Ono što mi želimo je da kao što mi želimo u Evropsku uniju da takodje EU bude naš partner. Da na isti načan kako mi uvažavamo Evropsku uniju očekujemo da ona uvažava i zalaže se za veće Slobodu i Pravdu u Srbiji, ali i druga evropska načela koja propagira.