Grujić na regionalnom skupu povodom Berlinskog procesa: Stranka slobode i pravde odana je vrednostima evropske pravno-političke kulture

 14. septembar 2023. 23:49

“Stranka slobode i pravde i najveća opoziciona poslaničke grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije "Pravac Evropa" odana je vrednostima evropske pravno-političke kulture,  organizaciju ovog skupa vidim kao veliku podršku političkom pluralizmu zemljama Zapadnog Balkana, a u slučaju Srbije je to od posebnog značaja jer smatram da je potrebno uključivanje opozicionih aktera u sve aspekte dijaloga sa Evropskom Unijom i zemljama regiona” izjavila je narodna poslanica Danijela Grujić na regionalnom skupu parlamentaraca povodom Berlinskog procesa održanom u Skoplju.

 

U delovanju moje stranke i poslaničke grupe dominira jasna proevropska orjentacija i želja za dijalogom i saradnjom sa zemljama Zapadnog Balkana, nastavila je Grujić i dodala, ali ujedno i zabrinutost za pad demokratije i zaustavljanje procesa evrointegracija tokom vladavine Srpske napredne stranke o čemu svedoče brojni domaći i strani izveštaji.

 

“Naše društvo se guši u nasilju, kriminalno-koruptivnim vezama vlasti, kršenju elementarnih ljudskih prava, porazu vladavine prave, agoniji sfere informisanja i rastrojstvu institucija države. To je eskaliralo u majskim tragedijama i podizanju mirnih gradjanskih protesta "Srbija protiv nasilja" - najvećim demonstracijama protiv režima od 5. oktobra 2000. godine koji traju 19 nedelja unazad čije zahteve vlasti u Beogradu ne žele da ispune” rekla je Grujić.

 

“Teško je govoriti o ulozi parlamenta unutar Berlinskog procesa iz perspektive opozicionog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Disfunkcionalnost našeg parlamenta sa ugroženom zakonodavnom, kontrolnom i predstavničkom ulogom i čitavom setom zloupotreba dovela nas je nakon nešto više od godinu dana 13. saziva do tačke neophodnosti da blokiramo rad Narodne skupštine i tražimo uz beogradske i održavanje hitnih vanrednih parlamentarnih izbora” zaključila je Grujić.