Kako je tužiteljka Kocić nagrađena zbog slučaja naplatne rampe Doljevac, a tužiteljka Savović kažnjena zbog slučaja EPS

 27. februar 2023. 12:25

Što se tiče borbe protiv korupcije o kojoj su vam ovde puna usta – sada ću da obavestim građane kako tačno izgleda borba protiv korupcije u najvažnijem organu u državi – u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i njegovom najelitnijem Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije:  


Da čujete koji su to tužioci koje Nenad Stefanović bira sa strane i dovodi ih da suzbijaju korupciju, iako nemaju nikakvo iskustvo u sprečavanju korupcije, nisu prošli nikakve obuke za tako tešku materiju, imaju i problematične stručne biografije, dok vrhunske dugogodišnje antikorupcijske tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović izbacuje iz Odeljenja. Među problematičnijim tužilačkim biografijama prednjači Jelena Kocić, koju je Nenad Stefanović lično doveo iz Niša, dakle tražio je baš nju da mu je iz Osnovnog tužilaštva u Nišu upute u najelitnije državno tužilaštvo za sprečavanje korupcije. Jelena Kocić je tužiteljka koja se neslavno proslavila u slučaju ubistva Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi kod Doljevca”, izjavila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” Marinika Tepić na sednici Skupštine.


“Jelena Kocić je ta tužiteljka koja je saopštila javnosti da ključna 2 minuta ubistva koja nedostaju – “ i nisu mnogo bitna”, kako tada reče. Ali odmah nakon toga su je Nenad Stefanović i Zagorka Dolovac nagradili i unapredili do antikoruptivnog odeljenje VJT u Beogradu. Dakle, za tužiteljku Kocić iz slučaja ubistva na naplatnoj rampi kod Doljevca ima mesta u ovom odeljenju, a nema za Bojanu Spasović i Jasminu Paunović koje su vodile najkompleksniji slučaj korupcije i pranja novca u EPS-u”, ispričala je potpredsednica SSP.

Tepić je otkrila da je pored Brankice Marić uhapšene za korupciju u EPS-u saslušavala još jedna tužiteljka dovedena sa strane i to “najneiskusnija u odeljenju - Jelena Ziljkić”:
 
- Dakle, umesto Bojane Savović koja je u petak smenjena i skinuta sa predmeta EPS, odmah u subotu je uhapšene po Bojaninom nalogu ispitivala još jedna tužiteljka dovedena isto sa strane na lični zahtev Nenada Stefanovića i to najneiskusnija u celom odeljenju – Jelena Ziljkić! Jelena Ziljkić je bila Stefanovićev sekretar i radila je za njega administrativne, a ne pravne poslove, pa je tek posle, jedno izuzetno kratko vreme, jedva nekoliko meseci, provela u Drugom osnovnom tužilaštvu.

“Vidite taj modus operandi kako Stefanović sa Brankicom Marić i Željkom Nikolaidis drže predmete pod potpunom ličnom kontrolom?! Uzimaju predmet Bojani nakon hapšenja osumnjičenih po njenom nalogu, a onda Bojanu smenjuju da bi uhapšene saslušavala Brankica Marić koja na predmetu nije radila i najneiskusnija u odeljenju, dovedena sa strane, Jelena Ziljkić. Pametnom dosta” rekla je Tepić.


Tepić je rekla da od kada je 4 dana, u petak, šef ovog Tužilaštva Nenad Stefanović smenio dve vrhunske antikorupcijske tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović, situacija takva da je “odnos snaga” 14:8 u korist “dovedenih tužiteljki:

- U antikorupcijskom Odeljenju da od ukupno 22 tužioca, sada tamo radi čak 14 tužilaca dovedenih sa strane – na lični zahtev Nenada Stefanovića i koji se zovu “upućeni tužioci”, a samo 8 tužilaca je zaista izabranih tužilaca – dakle onih koji su prošli konkurse, koji su prošli obuke da se bave korupcijom, koji su se za korupciju specijalizovali.
 
“To  znači da od 22 tužilaca u antikorupcijskom Odeljenju, Nenad Stefanović drži pod potpunom kontrolom čak 14, kao na privesku, jer ih on lično traži iz drugih i uglavnom nižih tužilaštava da mu budu upućeni na rad, a Zagorka Dolovac mu to uvek parafira. Još konkretnije, to znači da Nenad Stefanović dovodi tužioce iz drugih tužilaštava koji su isključivo njegovi poslušnici, jer ih u suprotnom, jednim potezom, jednim svojim potpisom, odmah vraća tamo odakle ih je povukao i unapredio” rekla je Tepić
 
“I zato mi ovim ne napadamo tužilaštvo, već od ovakvih tužilaštvo branimo i savesne tužioce štitimo od dalje odmazde. A zbog svega ovog štetnog što čini tužiocima i tužilaštvu celom, a građanima najviše, Nenad Stefanović više ne sme biti na funkciji predsednika VJT u Beogradu” zaključila je Tepić.