Mitorvić: Vučić je izgubio poverenje svog glasačkog tela posle 3.maja

 06. jun 2023. 12:52

“Protest iz nedelje u nedelju sve više raste. Prošli protesti su do sada imali najveću masovnost. To Vućića stavlja u nepovoljan požaj. Ovaj put je zaista veliki pritisak na Aleksandra Vučića, ne samo od strane opozicije nego celokupne javnosti. Gubitak poverenja koje je njegova stranka doživela posle 3.maja zbog načina na koji su reagovali, kada su branili one televizije za koje zahtevamo da se ukine nacionalna frekvencija jer postoji zakonski osnov za to, od toga da su pokušali da skrenu odgovornost na neke druge, do sramne montaže premijerke Ane Brnabić. To su stvari koje su urušile njihov kredibilitet u javnosti. Zato mi treba sa budemo staloženi u zahtevima, a oni neka čine greške” izjavio je generelani sekretar Stranke slobode i pravde Peđa Mitrović na televiziji N1.

 

Prilično sam siguran, vrlo jasno ćemo videti da je došlo do naglog pada optimizma građana zbog ova dva nemila događaja koja su se desila početkom maja, iz prostog razloga što se niko u Srbiji više ne oseća bezbedno.

Mitrović je rekao da Gašić ni u jednoj državi ne bi mogao da ostane ministar.
-U kojoj zemlji bi Bratislav Gašić ostao da bude ministar u unutrašnjih poslova nakon što je u dva dana imao dva masakra i nakon što je sistem imao neuspelu potragu za masovnim ubicom, setimo se da se on sam predao dok su ga oni tražili u okolini Mladenovca. Setimo se da je i Bratislav Gašić imao kao ministar odbrane pad helikoptera, kao ministar policije dva masakra, ni u jednoj zemlji ne bi mogao da ostane ministar. I onda, kada takve stvari treba da rešavamo, koje su politički urgentne izbori zaista nisu tema. Mi smo kao stranka prošlo leto izneli zahtev da se poveća cenzus za ulazak u parlament, ali u ovom trenutku hajde sve te teme da stavimo sa strane. Dakle, nema šta da razgovaramo o izborima dok se ne reše osnovne stvari.


Na pitanje o pozivu Aleksandra Vučića na dijalog Mitrović je rekao da formalnog poziva nije bilo što govori o ozbiljnosti i kredibilnosti poziva na dijalog.
-Vrlo je jasan stav u opoziciji da nema razgovora sa Vučićem dok se se zahtevi građana ne ispune. Zahtevi koji su izneti na ulicama, a koje je opozicija formulisala su zahtevi koje oseća cela Srbija. Godinama smo upozoravali da nasilje koje se promoviše u rijaliti programima kao i u redovnim informativnim programima, fizičko nasilje u Zadruzi, ali i nasilje prema neistomišljenicima jeste ono što je napravilo atmosferu u Srbiji da danas bilo kakvo nasilje može da se desi. Ovo nije pitanje političke borbe ovo je način da učinimo nešto kako bi nasilje u Srbiji bilo zaustavljeno.

Komentarišući izjavu Ane Brnabić da su neki članovi Vlade izašli na protest Srbija protiv nasilja, Mitrović je rekao da ljudi unutar sistema otkazuju poslušnost kao i da je to jedan od velikih izazova za njih.

“Nezadovoljstvo je vremenom akumiliralo i raslo, u tim uslovima uz rast inflacije sa kojim se suočavamo ,koja je u prošloj godini bila 16,1%, a koja stravično utiče na standard građana, cene hrane su porasle za 25%, a država nije imala nikakav efikasan odgovor na to. Ja sam prilično siguran vrlo jasno ćemo videti da je došlo do naglog pada optimizma građana zbog ova dva nemila događaja koja su se desila početkom maja, iz prostog razloga što se niko u Srbiji više ne oseća bezbedno, ne samo zbog protesta, hajde da se vratimo zašto smo u protestima, a to je zbog stanja u društvu. Ja sam siguran da će biti ogroman pad vere stanoviništva da Srbija ide dobrim putem ali i gubitak poverenja u vlast.” zaključio je Mitrović.