Mitrović: Da se preispitaju marže 100 osnovnih životnih namirnica

 19. septembar 2023. 13:54

“Ono što je suština kod ovakvih mera, one u svojoj prirodi treba da budu antiiflantorne, ali one prosto neće oboriti inflaciju, ne možete ograničavanjem cena da oborite problem koji je nastao tako što ste nekontrolisano štampali novac, pa Vam sad taj novac cirkuliše kroz prirvredu. Smisao ovakvih mera može biti da ublaži pritisak rasta cena hrane na životni standard građana, ali onda se opet vrađamo na ono prvo, kojih namirnica ograničavate cenu, na koji način je ograničavate i zašto baš tih izjavio je Peđa Mitrović, generlani sekretar Stranke slobode i pravde jutros za televiziju N1 i dodao:

 

“Zato smo mi u našoj "Deklaraciji o sprečavanju propadanja Srbije" koju smo usvojili, pozvali na preispitivanje visine marži 100 osnovnih životnih namirnica i onda u odnosu na to što je činjenično, da pristupimo ograničavanju marži u trgovinama, kako ne bi došlo prelivanja novca građana ka marketima i to samo kao posledica poremećaja na tržištu. To je suština”.

 
Mitrović je rekao da su Hrvati prilično sistematičnije pristupili celom problemu, kod njih postoji koncept, postoji neka minimalna potrošačka korpa sa osnovnim životnim namirnicama. Kod nas to deluje arbitrarno, stihijski i da pokušamo šta možemo bez nekog plana. Zato dobijamo ono što nam se dešava, da nisu svi proizvodi iz osnovne korpe obuhvaćeni ovim smanjenjima. Ali dobijamo i neke paradkose, da recimo jogurt “Balans” koji ne spada u osnovnu živitnu namirnicu je u paketu smanjenja od 3%. “U uređenim državama imate institucije sistema koje sistemski pristupaju poremećajima na tržištu, to je antimonopolska komisija naprimer, u Srbiji vi u televizijskom prenosu odlučujete arbitrarno koje ćete proizvode pojeftiniti, i to onda unosi problem u funkcionisanju tržišta i zato tržište u Srbiji ne može proraditi dokle god nema institucija” zaključio je Mitrović.