Najoštrije osuđujemo vandalski čin uništavanja natpisa imena grada na mađarskom jeziku u Subotici

 04. septembar 2023. 22:09

Inicijativni pokrajinski odbor Stranke slobode i pravde najoštrije osuđuje vandalski čin uništavanja natpisa imena grada na mađarskom jeziku u Subotici. Takođe osuđuje i sramne grafite usmerene protiv predsednika skupštine grada –Balinta Pastora, gde se o njemu piše uvredljivim tonom. 

 

S druge strane, nažalost, ovi grafiti su plod vođenja pogrešne kulturološke politike SNS-a sa svojim koalicionim partnerima u jednom višenacionalnom gradu kao što je Subotica. Pozivamo nadležne organe da u što skorijem roku reše ovaj slučaj i kazne počinioce. Ovi vandalski činovi govore o jednom opštem stanju u društvu u kome su sve norme i pravila dovedene do besmisla. Subotica je oduvek bila grad za primer suživota i tolerancije. Verujemo da građani neće nasesti na provokacije koje imaju za cilj da izazovu mržnju među komšijama i prijateljima. 

 

Ovakve konfliktne situacije obično nastaju u siromašnim društvima da bi skrenule pažnju sa problema koji pogađaju sve građane, bez obzira na nacionalnost. Liste čekanja u bolnici se mere u mesecima, a često i u godinama. Prosečna plata Subotičana je daleko manja od republičkog proseka. Krijmčarske bande migranata haraju po pograničnom pojasu, dok institucije ne funkcionišu.

Stranka slobode i pravde smatra da samo zajedničkim radom i međusobnim razumevanjem i poštovanjem svih nacija, kojih u Subotici ima 21, mi možemo da budemo Evropa u malom, gde i pripadamo.

 

 

Inicijativni pokrajinski odbor Stranke slobode i pravde