Nikezić: Guvernerko Tabaković, javno ste ismejavali inflaciju, a rast cene krompira pravdali "povećanjem broja svadbi..."

 17. avgust 2023. 13:45

Guvernerko Tabaković,

Pre godinu dana je Stranka slobode i pravde zahtevala da se utvrdi struktura troškova 100 osnovnih životnih proizvoda i spreči preveliko maržiranje hrane, a Vi ste javno ismejavali inflaciju i rast cene krompira od 152% pravdali “povećanjem broja svadbi nakon pandemije”.

Tek sada, nakon što su trgovci ostvarili rekordne zarade i prevelikim maržama već oteli od građana stotine miliona evra više, setili ste se da bi trebalo proveriti marže i, kako kažete, „nežno“ zamolili Komisiju za konkurenciju da „ukoliko ima kapaciteta“ uradi analizu marži.

Gde Vi živite i da li ste uopšte svesni da je nekontrolisani rast cena najveći problem sa kojim se građani Srbije svakodnevno susreću? Šta u tim uslovima znače reči “nežno”, „ukoliko ima kapaciteta“ ili, kako ste naveli pre samo dva meseca, da “redovno obavljate razgovore sa velikim lancima i preduzimate sve druge mere koje su vam na raspolaganju da utičete na smanjenje cena”, ako vam je za to vreme recimo Delhaize (Maxi) u 2022. ostvario rast godišnjeg neto dobitka od 127%, DIS 152%, Univerexport 93%, Gomex 78%, Mercator-S (IDEA) rast poslovnog dobitka od 54%, a LIDL ne sme ni da objavi finansijski izveštaj za prošlu godinu?  

Šta su poslednje dve godine divljanja cena i rekordne inflacije u poslednje dve decenije, radili silni inspektorati, komisije, agencije i ministarstva, a šta ste u krajnjoj liniji radili Vi, kao Guvernerka kojoj je po Zakonu u o NBS osnovni cilj: “postizanje i održavanje stabilnosti cena”?

Zamajavali ste narod pričom da je inflacija „uvezena“ zbog rata u Ukrajini, kao da ne znate da je inflacija u Ukrajini 11,3%, a u Srbiji 12,5%, a da su cene hrane u Ukrajini u poslednjih godinu dana porasle 12,3%, a u Srbiji 21,1%.

Godinama se skrivate iza svoje zvučne funkcije i enormne plate, dok građani Srbije plaćaju za vašu nestručnost i neaktivnost.

Nije vaš posao da „molite“ ili „apelujete“, već da pravovremeno utvrdite očigledne zloupotrebe na tržištu i ispravite nepravdu kroz naplatu poreza na ekstra profit i druge mere zaštite građana, koje su već sprovele gotovo sve evropske i mnoge svetske ekonomije.

Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde