Nikezić: Hvalospevi padaju u vodu, Srbija je rastom BDP-a od 0,7 odsto u prvom kvartalu slabija od evropskog proseka

 15. jun 2023. 10:02

Svi hvalospevi Vučića, Brnabićke i Malog o virtuelnim ekonomskim uspesima padaju u vodu kada Eurostat objavi zvanične podatke o ekonomskom rastu, koji pokazuju da je Srbija već drugu godinu za redom na samom začelju Evrope.
Sa rastom BDP-a od samo 0,7% u prvom kvartalu 2023. godine, Srbija je slabija i od evropskog proseka i od razvijenih evropskih zemalja, poput Španije koja ima rast 3,8%, Danske 2,4% ili Italije sa rastom od 1,9%, ali i od zemalja u regionu, poput Crne Gore koja ima rast od 6,1%, Hrvatske 2,6%, Rumunije 2,8%, Bugarske 2,3% ili Severne Makedonije sa rastom od 2,1%.
Obrazovanje mora postati najvažniji infrastrkturni projekat, moramo ulagati u domaću privredu, nauku i nove tehnologije, sprovesti konkretne mere za borbu protiv korupcije i borbu protiv inflacije, smanjiti akutno zagađenje životne sredine, obezbediti veće plate i pristojne uslove rada u zdravstvu i shvatiti da ulaganje u kulturu nije trošak već investicija.
Srbija nezadrživo tone ka recesiji što se vidi iz najnovijih statističkih podataka, po kojima je ostvaren pad prerađivačke industrije od 2,6%, pad prometa u trgovini na malo od 6,1%, pad kapitalnih investicija od 43%, pad realnih plata od 1,5%, pad kredita privredi i pad PDV-a od 5,6% uprkos inflaciji od preko 15%.   
Iako se Siniša Mali hvali kako se ne zadužujemo, već navodno štedimo, zvanični podaci njegovog ministarstva pokazuju suprotno, pošto je javni dug samo u poslednjih šest meseci porastao sa 32,6 na 35,5 milijardi evra, što znači da nas je ova vlast bukvalno svakog dana zaduživala sa dodatnih 16 miliona evra.
Ovi ekonomski pokazatelji predstavljaju nedvosmislenu potvrdu privrednog i finansijskog sunovrata zemlje i zato Stranka slobode i pravde insistira da se odmah započne sa sistemskim promenama: obrazovanje mora postati najvažniji infrastrkturni projekat, moramo ulagati u domaću privredu, nauku i nove tehnologije, sprovesti konkretne mere za borbu protiv korupcije i borbu protiv inflacije, smanjiti akutno zagađenje životne sredine, obezbediti veće plate i pristojne uslove rada u zdravstvu i shvatiti da ulaganje u kulturu nije trošak već investicija.
Sve ovo može i mora odmah, a ovaj režim za to očigledno nema ni znanja ni volje.
Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde