Nikezić: Kovačeviću, kakvo nam je tek stvarno stanje?

 01. jul 2023. 14:00

Miladin Kovačević, penzioner na funkciji direktora RZS, član i provereno kadrovsko rešenje od SKJ, preko SPS, SPO, G17, LDP, SDPS, sve do današnjeg SNS-a, reagovao je na to što sam u javnost izneo zvanične podatke koje je objavio upravo on – Miladin Kovačević!?

 

Time je, osim po činjenici da je: u jednom danu uspeo da 2015. poveća broj zaposlenih za 280.000, branio nemogući rast zaposlenosti od 20% pri rastu BDP-a od samo 6%, pravdao Vučićevo poređenje BDP-a u evrima, podigao revizijom nominalni iznos BDP-a iz 2015. za 2,7 milijardi evra i time preko noći smanjio udeo javno duga sa 79 na 70 odsto BDP-a... ušao u istoriju. 
 
U skladu sa tim visokim stručnim standardima je i njegova reakcija na podatke koje je sam objavio, a u kojoj se pravda da su samo na bazi meseca aprila, iako zna da svi ključni pokazatelji privredne aktivnosti cele godine imaju trend pada, pa je od početka godine ostvaren pad prerađivačke industrije od 1,3%, pad prometa u trgovini na malo od 4,9% i pad broja izdatih građevinskih dozvola od 8,7%.  
Slično je i sa podacima o prihodima i izdacima budžeta, koje objavljuje Ministarstvo finansija, po kojima je od početka godine realni pad prihoda od PDV-a, akciza i carina preko 10%, realni pad kapitalnih rashoda preko 15%, a realni pad subvencija blizu 40%.
Ako svemu ovome dodamo i zvanične podatke da je inflacija u Srbiji od 14,8% najviša u poslednjih 20 godina, kao i da je javni dug u poslednjih šest meseci povećan za 3 milijarde evra, jasno je da čak i podaci koje objavljuje Miladin Kovačević nedvosmisleno ukazuju na ozbiljne probleme u srpskoj ekonomiji.  
Upravo to najviše i brine sve one koji prate ekonomska kretanja u srpskoj ekonomiji, pa se danas opravdano pitaju: ako su ovako loši podaci koje objavljuje Miladin Kovačević, kakvo li je tek stvarno stanje?
Dušan Nikezić
potpredsednik Stranke slobode i pravde