Nikezić: Ova država nije ni štedela, nije ni zaradila već isključivo sve finansira iz zaduživanja

 27. jun 2023. 20:41

Ova država nije ni štedela, nije ni zaradila već isključivo sve finansira iz zaduživanja. Mi imamo ekonomsku politiku zadnjih 10 godina koja je zasnovana na prekomernom zaduživanju, na ad hoc rejting merama, na rastu korupcije, na partijskom kadriranju. Sve je to dovelo do toga da je naša zemlja poslednjih 10 godina na samom začelju po ekonomskom rastu te smo među četiri najsiromašnije zemlje u Evropi i da su nas po primanjima prestigli Rumunija i Bugarska i evo sad nedavno i Crna Gora, izjavio je potpredsednik SSP Dušan Nikezić večeras za Dnevnik Nove S.

Nikezić je istakao da je državni budžet sličan kućnom, te da kada imate prihode 100.000 dinara, a rashode 120.000, vi ste prinuđeni da se zadužite kod rodbine ili uzmete keš kredit.

-Sad se  radi nešto što je potpuno pogrešno, umesto da primeni konkretne mere za borbu protiv  inflacije koje je Stranka slobode i pravde pre, već više od godinu dana predložila, vlast će se dodatno zadužiti da bi ponovo delili pomoć svima umesto samo onima koji su najugroženiji što će izazvati dodatno povećanje inflacije i dovesti do novog  ciklusa zaduživanja, inflacije, pada potrošnje, pada poreskih prihoda, pada proizvodnje i na kraju do pada životnog standarda građana i vrtimo se u tom začaranom krugu. Mi iz SSP smo upozoravali poslednje četiri godine da ćemo doći u situaciju da nećemo moći da ispunimo obaveze prema Kini, sećate se da je Dragan Đilas držao konferenciju za štampu na kojoj je pobrojao sve projekte koje smo dogovorili i ugovorili sa Kinezima i da koje kada saberete dobijete cifru od 15 milijardi evra koliko smo mi dogovorili da se zadužimo kod Kine. Srbija nema kapacitet da tolike obaveze servisira.

 

Nikezić je rekao da je zbog inflacije koja je najviša u poslednjih 20 godina došlo do dramatičnog pada primanja građana što je imalo uticaj na pad potrošnje, odnosno prometa robe na malo što je izazvalo pad pdv-a koji je 5,6% nominalno, preko 20% realno, a da je pad budžetskih prihoda doveo do toga da država ima manje para da izdvaja za kapitalne rashode, za subvencije, što će imati negativne posledice po proizvodnju koja je već pala za 22,4 posto u odnosu na april prošle godine i što će dovesti neminovno do povećanja javnog duga odnosno do povećanja zaduženja koja smo imali prilike da vidimo da je u poslednjih 6 meseci bilo preko tri milijarde evra.

 

 

“Ubrzanje evrointegracija jedini je pravi put za izlazak iz ove krize, i ekonomske i društvene i da ljudi konačno krenu bolje da žive. Srbija apsolutno sve projekte finansira iz kredita, nema ko kod koga se ne zadužujemo, jednog dana će to sve doći na naplatu i nažalost građani će morati da plate tu cenu. Ukoliko se primene mere koje je predložila Stranka slobode i pravde, promeni sistem, obrazovanje bude u fokusu građani će bolje živeti u roku od šest meseci” zaključio je potpredsednik SSP.