Nikezić: Pojeftinjenje hleba Sava je najbolji dokaz kako se živi u "zlatnom" dobu

 10. jun 2023. 12:00

Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde je danas na televiziji Nova S izjavio da smo od predsednika čuli gomilu brojeva i to 35,5 milijardi , 20, 15, 4 i 7, a on će nam reći samo pet.

 

-I to 35,5 milijardi evra je javni dug, što znači da su svaku kuću zadužili sa 15.000 evra, 20% manje učenika prvog razreda srednje škole nego pre 10 godina 15% inflacija, što je duplo više nego u evrozoni i 3 puta više nego u SAD, Srbija je 4. najsiromašnija zemlja  u Evropi, poslednji broj 7 je broj zahteva koji su građani formulisali i koji moraju da se ispune da bi uopšte imali šansu da krenemo ga boljem životu.

 

Nikezić je izjavio da su svi ovi brojevi proizvod ovog sistema, koji kroz prekomerno zaduživanje, ad-hoc predizborne mere, partijsko zapošljavanje, korupcije i povlađivanju firmi bliskih vrhu vlasti, oni negativno utiču na budućnost Srbije.

 

-Pojeftinjenje hleba Sava vam je najbolji dokaz kako se živi u zlatnom dobu. U zlatnom dobu je ušteda od 90 dinara na mesečnom nivou značajna, jer da nije ne bi se na taj način promovisala. Ovo je priznanje koliko je Srbija nakon 11 godina vlasti SNS-a zapravo siromašna.

 

Nikezić se osvrnuo na pitanje EPS-a i rekao je da je ključno šta vlast želi sa EPSom - da ga uništi, rasparča i rasproda ili da on ponovo postane motor razvoja Srbije?

-Na žalost, ono što vidimo je upravo ovo prvo. EPS je kičma Srbije i oni mu već 10 godina lome tu kičmu, ali samo zato što je čvrst i jak, EPS još uvek odoleva.

 

“Da bi spasili EPS, SSP već godinu i po dana zahteva da se uvede vaanredno stanje u celom energetskom sektoru, imenuje profesionalno rukovodstvo i nezavisno, utvrdi odgovornost svih u lancu odlučivanja, od vrha države do neposrednih rukovodilaca u samom EPS-u. Zato sam siguran da bi profesionalni menadžment u rekordnon roku od EPS-a opet napravio lokomitivu razvoja i regionalnog enegetskog džina, koji će ponovo biti najveći izvoznik stuje na Balkanu” zaključio je Nikezić.