Siledžijsko ponašanje Aleksandra Šapića plaćaju Beograđani - INTERVJU Mila Popović

 25. mart 2023. 12:00

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović rekla je u intevjuu za dnevni list “Nova” da Beograđanima ne može biti bolje sve dok je na čelu glavnog grada bahata, korumpirana i nestručna vlast. Govoreći o gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, Popović je rekla da njegovo siledžijsko ponašanje i lažna obećanja plaćaju Beograđani, te da su se od njega odrekli i odbornici vladajuće većine.

Intervju prenosimo u celosti

Poslednjih dana glavna tema u Beogradu je situacija sa pozorištem „Boško Buha“. Kako gledate na to?

Ne mogu, a da ne budem lična kada je tema pozorište „Boško Buha“. Tamo su me roditelji vodili da gledam neke od prvih predstava. Tamo sam želela i svoju decu da vodim, ali nažalost ne mogu, jer rekonstrukcija traje od 2014. godine. Na tim daskama su mnogi gledali bajke i maštali da postanu dobri junaci kada porastu. Sada „junaci doba zlog“ izmeštaju ovo pozorište iz srca grada Beograda, da bi vekovni centar pomerili u njihov Beograd na vodi, kao što su nam već uzeli Beograđanku, Sava Centar, železničku stanicu, beogradsku obalu. I sve to zbog privatnih interesa omiljenih naprednjačkih biznismena i investitora koji prekrajaju Beograd kako hoće. Već godinama se ovaj, kao i svi drugi problemi u Beogradu, ne rešavaju i mi apsolutno podržavamo glumce i ceo kolektiv pozorišta i razumemo njihov strah od mogućnosti da jedna ovakva kulturna institucija samo nestane. Ako se ovako nastavi Beograd će ostati bez svojih simbola. Ako ne zaustavimo politiku sečenja, rušenja i betoniranja ovaj grad će se izučavati kao primer kako investitorski urbanizam može da ubije život.

Kakav epilog očekujete u sukobu između “Kentkarta” i Grada Beograda?

Sve što Šapić radi na kraju plaćaju Beograđani. Njegovo siledžijsko ponašanje i lažna obećanja se plaćaju našim parama. Plašim se da će ovo izazvati kolaps u naplati karata. Već sada Beograđani plaćaju dve firme, jedan Kentkart i drugu beogradsku za naplatu karata koja ne radi apsolutno ništa. Da podsetim, trenutni gradonačelnik je rekao da je dogovorio raskid ugovora sa Kentkartom, a onda preti tužba jer nije i na kraju će, ako se ne dogovore, Beograđani plaćati penale. U međuvremenu gradonačelnik je osnovao novu firmu za naplatu karata i tamo smestio sebi bliske ljude i dao im velike plate. I to plaćamo mi. Slično je sa besplatnim udžbenicima koje je SNS vlast ukinula 2013. godine i ne ume da ih vrati i ako je budžet grada duplo veći danas nego 2012. godine. Ne ume, jer Šapić kada ne zna šta će izađe pred medije i nešto obeća, a tek posle pokušava da organizuje to što je obećao. Konkretno nije dogovorio ništa sa izdavačima kako će im to platiti, pa sada niko ne zna da li će đaci u septembru od Grada dobiti besplatne udžbenike, kao što su dobijali dok je graonačelnik bio Dragan Đilas ili će roditelji morati da ih plaćaju sami kao što to rade od kada su na vlasti Mali, Vesić i Šapić.

U javnosti se neretko govori da Šapić nema veliku podršku unutar SNS. Hoće li ga stranka pustiti „niz vodu“?

Mene ne interesuje ni Šapić ni SNS. Mene interesuju Beograđani, a oni su svoje rekli i pre godinu dana. Tada su Šapić i svi oni zajedno izgubili izbore jer je 70.000 Beograđana više glasalo protiv ove vlasti. Da ova gradska vlast nema legitimitet priznao je čak i Aleksandar Vučić, a Šapića su se odrekli i odbornici stranke u kojoj je trenutno, kada nisu glasali protiv zahteva za njegovu smenu, koju je Stranka slobode i pravde inicirala, a ostatak opozicije prihvatio. To je jasna poruka da sam snosi odgovornost za sve što radi. Objektivno ne postoji niko dobronameran ko barem jednom nedeljno kada čuje i vidi gradonačelnika i njegove izjave ne pomisli kako ga je sramota što takav čovek obavlja ovu funkciju.

Na sednicama Skupštine Šapić napada opoziciju, neprimereno odgovara na novinarska pitanja, a vas je u nekoliko navrata gotovo vređao. Šta vam to govori o njemu?

Očekujete li da do kraja godine budu raspisani beogradski izbori, što je vaša stranka u više navrata tražila?

Izbore smo tražili od prvog dana jer ova vlast nema legitimitet. Jedina smo stranka koja nikada nije odustala od tog zahteva, jer smo od prvog dana znali da Beogradu i Beograđanima ne može biti bolje sve dok ne smenimo ovu nestručnu, bahatu i korumpiranu vlast koja ruši Beograd i maltretira Beograđane. Drago mi je da je većina naših kolega iz opozicije prestala da priča o tome kada će se boriti kroz institucije i da su shvatili da je obaveza svih koji su protiv ove vlasti da traže izbore jer samo tako možemo prekinuti ludilo u kome se jedna ulica sa četiri imena, rekonstruiše preko 900 dana, ili u kojoj dve naprednjačke garniture nisu u stanju da rekonstruišu školu Mitraljeta u Batajnici, pa deca već više od godinu dana putuju u druge škole.

Da li razmišljate s kim biste mogli u koaliciju na narednom izborima?

Mi dobro sarađujemo unutar odborničke grupe sa našim kolegama iz Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i sindikata Sloga i oni su naši partneri, ali smo otvoreni za sve predloge i drugih stranaka opozicije kada je u pitanju kritika i smena ove gradske vlasti.

Bliži se jun, kada je planirano da se krene sa rušenjem Starog savskog mosta? Šta će SSP preduzeti tim povodom?