Stefanović: Osuđujemo lepljenje uvredljivih plakata profesorima FPN-a

 16. mart 2023. 15:30

Najoštrije osuđujemo lepljenje plakata uvredljivog sadržaja kojima se ugrožava bezbednost docentkinje Jelene Lončar, docenta Stefana Surlića, vanrednog profesora Marka Vekovića i to samo zato što su hteli da razgovaraju sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Prištine, - rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović. 
- Ovo je nastavak kampanje mržnje usmerene prema svima koji su spremni da javno iskažu svoj stav, a za šta odgovornost snosi režim koji već čitavu deceniju upotrebljava ovakva sredstva u borbi sa neistomišljenicima ili onima za koje samo pomisle da su njihovi neistomišljenici.
Upozoravamo da je od teških reči i verbalne agresije koja dominira našim javnim prostorom, a koju redovno koriste državni funkcioneri, ali i pojedini poslanici, samo mali korak do fizičke agresije čije tragične posledice smo svi već videli. 

Stranka Slobode i pravde zahteva da se odmah zaustavi ovaj svojevrstan rat plakatima protiv profesora, ali i svih drugih u Srbiji, kao i da nadležni identifikuju sve koji se bave ovim aktivnostima i sankcionišu ih u skladu sa zakonom. Takođe zahtevamo da se svi politički akteri oglase i osude ove necivilizacijske pojave. Pravo na drugačije mišljenje, tolerancija i otvorenost jesu vrednosti koje su duboko ukorenjeni u našem narodu i mi za njih nikada nećemo prestati da se borimo, jer su one temelj modernog evropskog društva koje želimo da izgradimo, zaključio je Stefanović.